Nyolc tipp cégértékeléshez

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cégvásárlásra vagy cégeladásra készül? Az RSM Blog nyolc tippel szolgál, amellyel csökkenthetők a bizonytalanságok a tranzakciós árazás során.

A tranzakciók során talán az egyik legfontosabb tényező a vételár körüli bizonytalanság. Ezt a bizonytalanságot csökkentheti egy jól kidolgozott, egyszerre részletes, ugyanakkor áttekinthető üzleti modell, amellyel már jól prognosztizálható egy viszonylagos „fair” cégértéktartomány. Akár cégvásárlást, akár cégeladást tervez egy társaság tulajdonosa vagy menedzsmentje, jó eséllyel szeretné előre látni, hogy milyen vételártartománnyal kalkulálhat a tervezett tranzakció során.

Az alábbi tippekkel mérsékelheti a kiszámíthatatlanságot nemcsak az üzleti modell készítésekor, hanem áttételesen a vételár árazása során is: 

1. Szilárd alapok – dolgozzunk ki egy jól átgondolt üzleti modellt a legjobb gyakorlatként bevált technikák és elvek alkalmazásával, még a tranzakciós folyamatot megelőzően! 

Excel tipp: ne csak egy munkalapon dolgozzunk, legyenek háttértábláink is.

2.A társaság átláthatósága – a pénzügyi üzleti modell a társaság kirakata. Pontossága tükrözi a vállalkozás és a vezetőség üzleti felfogását és gondolkodását. Az üzleti sztorinak világosnak és egyértelműnek kell lennie, amely világosan kiolvasható az adatsorokból és az üzleti modell ből. 

Excel tipp: A mérleg, eredménykimutatás és cash flow táblák hasznosak, de érdemes még további részleteket kidolgozni pl. az árbevétel összetevői táblát is.

3.Az értékelési üzleti modell csak a megfelelő mértékben legyen összetett – legyen átfogó, megfelelően részletes, de ne túlzottan. Mindemellett a modell ne legyen annyira elvont, hogy már-már használhatatlan. 

Excel tipp: Hasznosak a háttértáblák, de 6-8 fölé ne nagyon menjünk, mert követhetetlenné válnak, vagy rendszerezzünk és a kevésbé fontos táblákat tegyük függelékbe;

4.Következetesség – az üzleti modellnek összhangban kell állnia a korábbi és a jelenlegi adatokkal. Bármilyen eltérésnek egyértelműnek és megmagyarázhatónak kell lennie. 

Excel tipp: A modellnek múltbeli és jövőbeli adatokat is kell tartalmaznia. A múlt számai segítik megérteni a trendeket. Szektortól függ, hogy elégséges 2 v. 3 múltbeli számsort bemutatni, de előfordulhat, hogy 5 év adatsorára is szükség lehet.

5.Előrejelzések – ne vetítsünk rá túl konzervatív megközelítésű eshetőségeket a már amúgy is konzervatív előrejelzésekre. Körültekintően járunk el, ha készítünk egy pesszimista, egy bázis és egy optimista verziót. 

Excel tipp: Alkalmazzuk az érzékenységi vizsgálatokat a különböző paraméterek változásainak hatását vizsgálva.

6.KPI-ok összehangolása – egyeztessük össze az üzleti modell KPI*-jait a társaság valós értékmérőivel. (* KPI (key performance indicator) –a legfontosabb mérőszámok a teljesítmény értékelésére)

Excel tipp: A társaság KPI számainak feltüntetése mellett, érdemes a szektort jól jellemző számokat is bemutatni az összehasonlítás miatt, de általános makroökonómiai mutatók is hasznosak (infláció, GDP / fő, reál GDP, CPI stb.)

7.Teljes körű támogatás – dokumentáljuk a modellt, a főbb számításait, feltételezéseit, valamint azt, hogy miként kapcsolódik majd az adatszobában rendelkezésre bocsátott információkhoz. 

Excel tipp: tartalom, elválasztó és hivatkozásokat tartalmazó munkalapok használata növeli a modell komplexitását és „komolyságát”.

8.Pártatlan felülvizsgálat – gondoskodjunk arról, hogy  üzleti modellünket független felülvizsgálatnak vessük alá. Erre független értékelési szakértőt, vagy más független (szakértői) felet is felkérhetünk. 

Excel tipp: Bátran használjunk „check = ellenőrző” sorokat, cellákat a számítások dupla ellenőrzésére.

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere. 

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • cégvezető

  Az EBIT és az EBITDA a vállalatok értékelésére használt legfontosabb pénzügyi mutatószámok, alapvetően ezekre lehet támaszkodni egy működő cég értékének meghatározásakor. Ugyanakkor a cégértékelés területén is vannak olyan összehasonlítási lehetőségek, amelyeket segítségül hívhatunk, mert jó támpontot jelentenek a cég értékének meghatározására.

 • Fotó: shutterstock

  Általánosságban elmondható, hogy egy cég értékét több tényező együttese határozza meg. Tisztában kell lenni azzal is, hogy minden cégértékelés becslésen alapszik, ebből kifolyólag a megállapított cégérték megbízhatósága valamilyen szinten bizonytalan, szubjektív feltételezéseket tartalmaz. Az értékelési módszereket és a bizonytalansági tényezőket vesszük sorra.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.