A BKIK nem fordul a NAV-hoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A budapesti kamara szembemegy az országossal: szerintük nem időszerű a kamarai regisztrációs díj behajtatása az adóhatósággal.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – az ország legnagyobb területi kamarája – nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezését, amelynek következtében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megindítja az elmaradt kamarai hozzájárulás összegének behajtását, azt időszerűtlennek tartja – olvasható a BKIK Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

A BKIK közleményében hangsúlyozza: ebben a kérdésben Magyarország vállalkozásainak megközelítőleg egyharmada tekintetében illetékes, és mindent megtesz azért, hogy ne terhelje a behajtással járó többletköltségekkel a vállalkozásokat, ezért egyelőre nem kezdeményezi az adóhatóság eljárását.

A budapesti kamara kiemelte: tapasztalataik szerint az elmúlt időszakban egyre több vállalkozás tanúsít jogkövető magatartást, és tesz eleget a kamarai nyilvántartásba vétel, és hozzájárulás megfizetési kötelezettségének, valamint egyre többen ismerik fel a kamara által nyújtott szolgáltatásokat, és azok hasznosságát.

A BKIK az adóhatósági eljárásának megindítását időszerűtlennek és vállalkozásbarátnak nem nevezhető lépésnek tartja, ráadásul nem sokkal az idei évi határidő, 2014. március 31. lejárta előtt.

Megítélésük szerint a NAV általi behajtás a legvégső eszköz, ezt a lépést meg kell előznie egyéb módszereknek, mint a vállalkozások tájékoztatása, illetve figyelmük felhívása a törvényi kötelezettségre – írja közleményében a köztestület.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.