Drágulnak a fővárosi ingatlanok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapesten az átlagos négyzetméterár 882 ezer forint, de Budán az átlagérték már átlépte az egymilliós határt is – derül ki az Otthon Centrum első féléves adataiból.

Az Otthon Centrum közreműködésével a fővárosban az év első hat hónapjában értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára minden lakástípus és az összes városrész esetében emelkedett – ismertette a cég tanulmányát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, az idei árak alakulását jelentősen befolyásolta a háború és a romló gazdasági környezet. Ennek tudható be, hogy az érdeklődőknek sietős lett a vásárlás, ami fokozta a keresletet, melynek hatására csökkent az értékesítési idő, az eladók pedig a helyzetet kihasználva magasabb áron tudták ingatlanjaikat értékesíteni.

A használt téglalakások négyzetméterára 882 ezer forint volt az idei év első hat hónapjában. A városrészek közül Buda a legdrágább, itt először lépte át az átlagár az egymillió forintot (1,034 millió). Amíg a belvárosban 887 ezer forint a négyzetméterár középértéke, addig a külső pesti kerületekben 700 ezer forint az átlag.

Hol a legdrágább?

Ennek ellenére a legdrágábban az V. kerületben lehetett ingatlan vásárolni 1,15 milliós négyzetméterárral, azonban az élmezőny igen sűrű idén. Az I., a II., a III. és a XIII. kerület alig maradt le, ahol kerekítve 1,1 milliós négyzetméterár a mértékadó. Sőt, a budai oldalon a XI. és XII. kerület sem sokkal olcsóbb, így Buda nagy részén az átlagos négyzetméterár milliós; ettől egyedül a XXII. kerület tér el számottevően, ahol átlagosan 817 ezer forintba kerül egy négyzetméter idén.

A pesti oldal ezzel szemben jóval heterogénebb. Az V. és a XIII. kerület után a VI. kerület a legdrágább, ahol négyzetméterenként átlagosan 870 ezer forintért cseréltek tulajdonost a téglalakások. A legkedvezőbb árral a belváros VIII. kerületében találkozhattak az érdeklődők, az átlag itt 688 ezer forint. A többi kerületben 800 ezer forint körül alakult a fajlagos ár. A külső kerületekben a legdrágább Zugló, átlagosan 786 ezer forinttal, míg a legolcsóbb XX. kerület, ahol 520 ezer forint egy négyzetméter középértéke. A többi kerületben 600-700 ezer forint között alakult a négyzetméterár.

„Az árak átlagosan 12,5 százalékkal magasabbak a 2021. évi átlagnál. Ugyanakkor a kerületek többségében két számjegyű drágulás történt” – összegezte a tavalyi és az idei adatok közti különbséget a szakember. Soóki-Tóth Gábor kiemelte, a kerületek döntő részében 10-20 százalékkal nőttek az árak, de a III. kerületben 26 százalékos az emelkedés, míg a XV. kerületben a tavalyihoz képest 36 százalékkal kellett többet fizetni idén egy téglalakásért.

20 százalékkal drágultak a panelok

A panellakások továbbra is legkedvezőbb árfekvésű ingatlanok a fővárosban. A belváros és Buda között minimális különbség alakult ki, az átlagos négyzetméterár 761 és 769 ezer forint, de kicsivel ebben a szegmensben is Buda a drágább. A pesti peremkerületekben olcsóbb egy négyzetméter, az átlagár 642 ezer forint az első hat hónap statisztikái alapján.

A XI. kerületben a legdrágább panelt venni (864 ezer forint/négyzetméter), amelyet a XIII. kerület (815 ezer forinttal) és a XXII. kerület (803 ezer forinttal) követ. A népszerű III. és XIV. kerületekben ennél alacsonyabb a fajlagos ár (700 ezer forint), míg a kerületek többségében alacsonyabb a középérték (600-700 ezer forint). A sort idén is a XX. és XXI. kerület zárja (575 ezer forint/négyzetméterrel).

A panellakások ára átlagosan 20 százalékkal emelkedett tavaly óta: a drágulás minden kerületben érezhető, a vevőknek általában 10-30 százalékkal kell többet letenniük az asztalra a sikeres tranzakcióhoz. A panelrekordot a XXII. kerület tartja majdnem 40 százalékos drágulással, de a XIX. kerületben is 32 százalékot nőttek a négyzetméterárak. A legkisebb, 10 százalék körüli árnövekedést a III. és XXI. kerületben mérte az Otthon Centrum.

A családi házak ára is emelkedett

A családi házak esetében sem alakult másképp a helyzet, az átlagos négyzetméterár idén 638 ezer forint, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi átlagárhoz képest. De amíg az átlagár Budán 860 ezer forint, addig Pest családi házas, külső kerületeiben 550 ezer forint, ugyanakkor a drágulás mértékében nincs különbség a két városrész között.

A legdrágább kerület a II., ahol kereken egymillióba kerül egy családi ház négyzetmétere, míg a III. kerületben 832 ezer, a XXII. kerületben 638 ezer forint a fajlagos ár. Ezzel szemben a pesti oldal legdrágább XVIII. kerületében átlagosan 615 ezer forintot kértek négyzetméterenként, míg a legkedvezőbb árú XX. kerületben 446 ezret. A többi kerületben 475-575 ezer forint között váltakozott a fajlagos ár. Figyelembe véve a házak heterogenitását, ez elhanyagolható különbségnek tekinthető.

A családi házak ára a kerületek többségében 5-15 százalékkal emelkedett egy év alatt: a XIV. és XIX. kerületben nem történt változás, míg felfelé a XVIII. és XXIII. kerület tért el, ahol 40 százalékkal emelkedett a használt házak átlagos négyzetméterára – olvasható az Otthon Centrum közleményében.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Nem vesztettek népszerűségükből a minilakások

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások, ezek a kis alapterületű ingatlanok szűk, de annál jelentőségteljesebb részt foglalnak el a hazai ingatlanpiacból – közölte a Duna House hétfőn. Szintén a nap híre, hogy a Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa).

2023. szeptember 26.

Alig maradt idejük a hazai cégeknek felkészülni a karbonvám mechanizmusra

Október 1-jén hatályba lép a fenntarthatóság és a versenyképesség javítását célzó karbonvám mechanizmus átmeneti szakasza az Európai Unióban – hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett vállalkozások kötelesek lesznek olyan, az uniós piacon kívülről importált termékekről információkat szolgáltatni és jelentéseket tenni, amelyek előállítása nagymértékű üvegházhatású gázkibocsátással jár. A cégeknek is alig két hetük maradt felmérni, hogy vonatkozik-e rájuk az új kötelezettség, és ha igen, milyen feladatokat, illetve a jövőben költségeket jelent majd a számukra.

2023. szeptember 26.

NAV-Figyelő, 38. hét: változó EKHO szabályok, import tilalmak, NAV állásfoglalás

2023. augusztus 1-i hatállyal módosultak az EKHO szabályai. A 4.§ (3) és (6) bekezdései hatályon kívül kerültek, a 9.§ megfelelő módosításával. A módosítás értelmében augusztus 1-jétől a kifizetőnek nem kell kifizetői ekhot fizetnie, ezzel törvényi szintre emelkedik a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján már 2022. szeptember 1. óta alkalmazható szabály – olvasható az eheti NAV-figyelőben.