Élénkül az újautópiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Októberben 4047 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 15,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első tíz hónapban pedig 16,2 százalékkal 43 369-re nőtt az új autók száma – közölte hétfőn a Datahouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).


Idén márciusban 6166 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami éves szinten 21,8 százalékos növekedést jelent – közölte a Datahouse Kft. Kishaszonjárműből 1242 kelt el márciusban, ami 51,3 százalékos emelkedésnek felel meg. A személyautók és kishaszonjárművek együttes értékesítése 25,9 százalékos bővülést mutat éves összehasonlításban.

Hasonló számokat közölt a Jato Dynamics is. Az autóipari információ szolgáltató cég értékelése szerint az újautó forgalomba-helyezések többsége, 73 százaléka céges, míg a magáneladások a piac 27 százalékát teszik csak ki.

A Jato adatai szerint márciusban a legtöbb személyautót az Opel adta el, az összes eladás 12,5 százalékát. Második a toplistán a Ford, harmadik a Skoda, majd a Suzuki és a VW következik. Modellek közül a Skoda Octaviából kelt el a legtöbb, ezt követi a Dacia Duster, a Suzuki SX4, a Ford Focus, a Suzuki Swift és az Opel Corsa.

A Datahouse adatai szerint 2014 első negyedévében összesen 18 586 új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 25,3 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban.

A legkelendőbbek az alsó-középkategóriás járművek voltak, ezek tették ki az eladások mintegy 30 százalékát. A népszerűségi listán ezután a városi terepjárók (SUV) következnek 14 százalékos, majd a kisautók 14 százalékos részesedéssel az első három havi értékesítési adatok alapján.

(Forrás: MTI)

A Transzferár-szabályozás elmélete és gyakorlata

Szakmai fórum és képzés: 2014. április 8.

Jelentkezzen most!

 

Az év első öt hónapjában 22 190 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Éves összehasonlításban az elmaradás mérséklődik – mutat rá az MGE. A szervezet azt várja, hogy az első félév végére a forgalomba helyezett új autók száma eléri, vagy kismértékben meghaladja a tavalyit.

Májusban 792 új kis haszonjárművet helyeztek forgalomba, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint 2012 májusában. Az év első öt hónapjában 3803 új kis haszonjármű állt forgalomba, ami 12,7 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A májusban forgalomba helyezett 343 új nagy haszonjármű 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az első öt hónapban 1380 nagy haszonjármű került forgalomba, ami 30 százalékos növekedés 2012 azonos időszakához képest.

(Forrás: MTI)

Az MGE előrejelzése szerint az év végére a piac hónapról hónapra pozitív trendet mutatva végül is 10 százalék feletti növekedést fog hozni 2012-ben – hangsúlyozza közleményében az egyesület.

Az új személyautó értékesítés mintegy 70 százaléka céges vásárlás, így a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem „kerültek elő” – hívja fel a figyelmet az egyesület. Mivel a céges gépjárműpiac Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete rendkívül nehéz, mert az általuk értékesített volumen nagyon alacsony, sok helyen a heti egy darabot sem éri el.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Eljárást indított a GVH az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, a vállalkozás nem kellő gondossággal kialakított kommunikációjára hivatkozva – közölte a hatóság. Az ALDI jelezte, együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

2024. július 18.

NGM: a SZÉP-kártya továbbra is a belföldi turizmus motorja

Tovább erősödik a SZÉP-kártya népszerűsége, ezt mutatja, hogy 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).