Hajnali rajtaütéseket tart a GVH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mostanában egyre gyakrabban lehet hallani a hírekben, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét” tartott bizonyos vállalkozásoknál, szakmai egyesületeknél. A különböző források által eltérő szavakkal leírt „helyszíni kutatás”, „rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat”, vagy angol kifejezéssel élve: „dawn raid”, azaz hajnali rajtaütés ugyanazt az eljárási cselekményt takarja.


Készüljünk fel a váratlanra

„A vállalkozásoknak nem árt tisztában lenni a helyszíni kutatás során őket megillető jogokkal és kötelezettségekkel. Túl késő akkor segítségért folyamodni, amikor a hivatalnokok megjelentek a cégnél, elvitték a bizonyítékként felhasználni kívánt iratokat, vagy bírságot szabtak ki a vállalkozásra vagy az alkalmazottakra” – ismerteti a folyamatot dr. Turi Anna ügyvéd, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértője.

A „hajnali rajtaütésen” a versenyhatóság által főszabály szerint a cég tevékenységének helyszínén (székhelyén, telephelyén) végzett, előzetes értesítés nélküli (azaz meglepetésszerű!) helyszíni kutatást értjük. Célja dokumentumok és adatok felkutatása és (másolatok) lefoglalása, hogy a vállalkozást versenyjogsértésért felelősségre vonják. A „rajtaütések” ha nem is a hajnali, de általában a reggeli órákban kezdődnek.

Számviteli változások 2014
  • Először alkalmazzuk a mikrogazdálkodói beszámolót
  • A hibajavításokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók
  • Milyen változásokat kell figyelembe vennünk a 2014-es üzleti évben?
  • Milyen hatása van  az új Ptk. hatályba lépésének  a számvitelre?

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak dr. Andor Ágnesnek és Tomcsányi Erzsébetnek, jöjjön el 2014. február 25-én szakmai konferenciánkra!

A továbbképzésen való részvétel mérlegképes könyvelőknek, vállalkozási szakterületen, számviteli témakörben 8 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Magyarországon a GVH, valamint az Európai Bizottság, mint eljáró versenyhatóság hivatalnokai is végezhetik. A vizsgálók elsősorban a vállalkozás hivatalos helyiségeiben – irodák, tárgyalók, raktárak – kutatnak, de magánhasználatban lévő helyiségeket és járműveket is átkutathatnak, ha azok a jelenlegi vagy volt ügyvezető(k), alkalmazottak, megbízottak, vagy pl. az irányítást gyakorló tag használatában vannak, vagy voltak a vizsgált időszakban. Így nem kizárt egy céges, vagy akár egy magánhasználatban lévő gépjármű átvizsgálása sem.

Mi történik pontosan?

A hivatalnokok az ügyvezetés, a recepció, az alkalmazottak, sőt a jogi képviselő beleegyezése (vagy éppen a jelenléte) nélkül is beléphetnek a helyiségekbe. A kutatást ugyanakkor lehetőleg az érintett jelenlétében kell végezni. A versenyhatóság a helyszíni kutatást a gyakorlatban a munkakezdés óráiban kezdi meg, és hajlandó (rövid ideig) várni a vezetőség megérkezésére.

A vizsgálók összegyűjtik és lemásolják a jogsértést alátámasztó lehetséges bizonyítékokat – többek között írásos anyagokat, szerződéseket, kézzel írt jegyzeteket, naptárbejegyzéseket, adathordozókat. Ne lepődjön meg, ha a számítógépét, laptopját, tabletjét, vagy akár a mobiltelefonját is elkérik.

 

 

A hatóságnak meglepően korszerű technikai eszközök állnak rendelkezésére az adatok minél hatékonyabb felkutatása és átmentése céljából. A jelszavas védelem, és a külső szerverek használata sem véd ezen intézkedésektől. A vizsgálók kérdéseket is feltehetnek a jelenlévőknek.

Együttműködési kényszer?

A versenyhatóságok a vállalkozásokra súlyos – az előző üzleti évben elért nettó árbevétel 1 százalékáig terjedő – eljárási bírságot szabhatnak ki az együttműködés megtagadása, a kutatás akadályozása esetén (ha például nem engedik be az eljáró hatóságot). A GVH nem csak cégekre, hanem alkalmazottakra, mint természetes személyekre is kiszabhat félmillió forintig terjedő eljárási bírságot, például ha egy munkavállaló megakadályozza azt, hogy a hatóság másolatot készítsen a számítógépén található dokumentumokról.

A vállalkozások jogai és a hatóság kötelezettségei

A GVH a helyszíni kutatást csak előzetes bírói engedély birtokában végezheti, mely tartalmazza a feltételezett jogsértést, és megállapítja a helyszíni kutatás kereteit, valamint időbeli korlátait. A GVH az eljárás megindításáról külön végzést hoz. Célszerű tehát e dokumentumok tartalmát a kutatás kezdetekor alaposan megvizsgálni, hogy tisztában legyünk a vizsgálat pontos terjedelmével, és az ezzel kapcsolatos jogainkkal.

Védekezéshez való jog, védett ügyfél-ügyvéd kommunikáció

A helyszíni kutatással során a céget megillető egyik legfontosabb garanciális szabály a védekezési joggal kapcsolatos. A vizsgált cég jogi védelmet vehet igénybe a versenyhatóság eljárása, így a helyszíni kutatás során is (ugyanakkor a versenyhatóság nem köteles megvárni az ügyvéd megérkezését).

A legújabb szabályok
A Versenytörvény legutóbbi, 2014. július 1-jétől alkalmazandó módosítása tovább részletezi, pontosítja a magyar szabályozást, például az elnevezés-kavalkádban rendet téve helyszíni kutatásnak nevezi ezt az eljárást, valamint megszabja, hogy a helyszíni kutatást főszabály szerint hétköznap reggel 8 és este 20 óra között kell végezni. Részletes garanciális szabályok kerültek bevezetésre az elektronikus adathordozókról készült másolatok, valamint a védett ügyfél-ügyvéd kommunikáció kezelésével kapcsolatban is.

A helyszíni kutatás kapcsán gyakran felmerül a vállalkozásokat védő azon jog, hogy a vállalkozás és az ügyvédei közötti, a védekezés céljából készült kommunikáció (pl. email) nem foglalható le, nem vizsgálható meg a helyszíni kutatás során, és az később sem használható fel bizonyítékként a versenyfelügyeleti eljárásban a vállalkozás ellen, feltéve, hogy annak jellege magából az iratból kiderül.

Viszont a belső jogásszal, jogtanácsossal folytatott kommunikáció, levelezés sem a magyar, sem az Európai uniós szabályok alapján nem esik a fenti védelem alá.

Az eljárás tárgyához nem tartozó dokumentumok

Mindig ellenőrizzük az eljárást indító, illetve engedélyező hatósági iratok pontos tartalmát – az kire, hol, milyen időszakra, milyen termékekre, piacra, vevőkre, ügyfelekre vonatkozik, mert ez keretet szab a hatóság jogainak.

Az Európai Unió versenyjogi szabályaival ellentétben a magyar Versenytörvény alapján a eljáró GVH átkutathat, és lefoglalhat a vizsgálat tárgyához nem kapcsolódó, az előzetes engedélyben nem foglalt iratokat, bizonyítékokat is, amelyek versenykorlátozó magatartásra, vagy erőfölénnyel való visszaélésre utalnak. Ilyen esetben a GVH-nak utólag kell beszereznie a kutatást engedélyező bírói végzést. Amennyiben a bíróság nem adja meg az engedélyt, a GVH a lefoglalt iratokat nem használhatja fel bizonyítékként.

Jogkövetkezmények
Számos cégnek a saját bőrén kellett a fenti súlyos jogkövetkezményeket megtapasztalnia. Előfordult, hogy az Európai Bizottság nyolcmillió, illetve egy másik esetben 38 millió euró összegű eljárási bírság kiszabásával büntette a hatóság által lezárt irodák felnyitását/pecsét megsértését, függetlenül attól, hogy annak mi volt az oka -szándékos, vagy egy tudatlan munkavállaló vagy takarítószemélyzet általi vé(le)tlen zárfeltörés. Egy másik esetben az Európai Bizottság a kartellbírság kiszabásánál 10 százalékot érő súlyosító körülményként értékelte azt, amikor a cég alkalmazottai a vezetőség megérkezéséig 47 percen át nem engedték be a hivatalnokokat. A GVH rendőri segítséget is igénybe vehet, ha a vállalkozás ellenállást tanúsít a helyszínekhez, dokumentumokhoz való hozzáférés során.

Érdemes és célszerű nem csak a vezetőséget, hanem a munkavállalókat is részletesen kioktatni a vonatkozó szabályokról, és megfelelően felkészülni egy lehetséges kutatásra, hiszen a versenyhatóság által a vállalkozásnál töltött néhány óra (adott esetben nap) akár sorsdöntő lehet nemcsak az eljárás kimenetele, hanem a vállalkozás jövője szempontjából is.

Pontosan ezért egyre gyakoribbak a versenyhatóságok helyszíni kutatására felkészítő elméleti és gyakorlati tréningek. A „mock dawn raid („imitált-kutatás”) egy gyakorlati tréning, melyek során egy külső, független szakértőkből álló csoport modellezi az esetleges rajtaütést és tárja fel a rendszerben lévő kockázatokat – mondta dr. Turi Anna.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).