Infláció: utoljára ilyen 68-ban volt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az átlagos fogyasztói árcsökkenés 0,9 százalék volt decemberben.


A fogyasztói árak 2014-ben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek, decemberben 0,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Utoljára 1968-ban történt hasonló, ekkor mínusz 0,3 százalékot tett ki éves összehasonlításban – mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.     

Hozzátette: a decemberi csökkenésért egyértelműen két tétel felelős, a háztartási energia árának csökkenése és az elmúlt időszaki szokatlan árcsökkenési hullám a járműüzemanyagoknál.

Az alacsony havi inflációhoz az élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult, a karácsony előtti időszakra jellemző akciók miatt.

Az egész éves adatot vizsgálva jól látszik, hogy az üzemanyagár csökkenésnek volt a legnagyobb hatása az árindex csökkenésére – mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: a forint árfolyamának romlása statisztikailag nem kimutathatóan jelenik meg a fogyasztói árszínvonalban.    

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

2024. július 23.

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.