Januárban is nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon


Januárban 3,9 százalékkal, azaz 540 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai 14 552 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Bamosz szerdán.

A pénzpiaci alapokból 0,5 milliárd forintnyi tőke távozott, amin a hozamok azonban javítani tudtak, így összességében 0,9  százalékkal nőtt a kategória vagyona az idei első hónapban.

A kötvényalapokhoz összesen 208 milliárd forint friss tőke érkezett, magasan a legtöbb a kategóriák között. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen 210 milliárd forinttal, a hosszú futamidejű kötvényalapok tőkebeáramlása 6 milliárd forint volt januárban, a szabad futamidejű kötvényalapoktól 8 milliárd távozott. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így mindösszesen 4,8 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória.

A vegyes alapokhoz 48,8 milliárdnyi tőke érkezett. Az óvatos alapok 12,9 milliárd forint, a kiegyensúlyozott alapok 35,1 milliárd forint, a dinamikus alapok 0,8 milliárd forint beáramlással zártak. A kategória vagyonát növelték a kedvező hozamok is, így a vagyon 3,9 százalékkal nőtt.

A részvényalapokhoz 12,9 milliárd forint tőke áramlott, az árfolyammozgások is segítettek, így 3,7 százalékkal gyarapodott a vagyon. A tőkevédett alapokhoz 32,7 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során, a hozam sem maradt el, így a kategória vagyona 6,7 százalékkal tudott nőni.

Az abszolút hozamú alapok esetében 68 milliárd áll az értékesítési soron. Ehhez hozzájárultak új alapok, illetve sorozatok elindulásai. A hozamok is kedvezően alakultak, így 6,5 százalékos növekedés jelentkezett a kategória vagyonában.

A származtatott alapokhoz 1,7 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a vagyon átlagot meghaladó mértékben, 6,9 százalékkal nőtt.

Az ingatlanalapoktól 1,1 milliárd forint tőke áramlott ki, de hozamokra most is lehetett számítani. így végül a nettó eszközérték 0,8 százalékkal lett több.

Az árupiaci alapok esetében 3,3 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a vagyonváltozás 4,9 százalék lett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 10 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak járulni a növekedéshez, így összeségében a vagyon 2,2 százalékkal nőtt. A Bamosz 24 tagja összesen 19 400 milliárd forint vagyont kezel – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

2024. július 22.

Online személyi kölcsönök: kisebb hiányosságokkal, de megfelelően tájékoztatnak a hitelintézetek

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyfél-tájékoztatási gyakorlatot tekintette át. Bár jelentős jogsértés nem merült fel, az MNB a kisebb hiányosságok megszüntetéséért, s az átláthatóbb tájékoztatásért több intézkedést is hozott. A feltárt problémák miatt kiszabott 6,6 millió forint bírság mellett a felügyelet figyelemmel követi a hiányosságok kijavítását is – olvasható a jegybank honlapján megjelent közleményben.