Júliusban négy százalékkal nőtt az ipari termelés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Júliusban az ipari termelés négy százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz mérve 1,1 százalékkal nőtt a  szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A harmadik negyedév elején az ipar élénkebb növekedést mutat, mind havi, mind éves összevetésben. Friss jelentésében a korábbi 0,6-ról 0,7 százalékosra javította a júniusi havi növekedés adatát a KSH, az éves növekedés pedig 1,5 százalékos volt a nyers, illetve 4,8 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat szerint.

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés  az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés – ismertette a KSH.

A járműgyártás és a számítástechnikai ágazat termelése júniusban jelentősen befékezett: az előbbi a májusi 9,3 százalékkal szemben 2,9 százalékos, az utóbbi 20,1 százalékot követően júniusban 4,9 százalékos növekedést regisztrált. Az élelmiszeripar tavaly április óta kétszámjegyű növekedést mutatott, és júniusban is a közelében, 9,3 százalékon állt.

Az év első hét hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a múlt év azonos időszakában. A júliusi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, szeptember 14-én közli a KSH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. május 12.

16,2 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban

Februárhoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 0,4 százalékkal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.
2022. január 12.

2,1 százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly novemberben

Tavaly novemberben – a két korábbi húzóágazat, a járműgyártás és elektronikai ipar folytatódó visszaesése ellenére – az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva 2,1 százalékkal emelkedett – erősítette meg szerdán második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).