Kilépett a gödörből az építőipar – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jó ideje megszokottnak számító visszaesés helyett 2013-ban közel 10 százalékos növekedést tudott felmutatni a hazai építőipar, ami jótékony hatással volt a negyedik negyedéves GDP-tempóra is. Az InfoTandem heti infografikája.


Hosszú évek visszaeső trendje tört meg 2013-ban, amikor a magyarországi építőipari termelés volumene végre emelkedni tudott az előző esztendőhöz képest. Az év 12 hónapja közül 6-ban kétszámjegyű felfutás mutatkozott. Az összességében 9,6 százalékos bővülés úgy jöhetett össze, hogy a szektor fő ágazatai egyaránt számottevő emelkedést produkáltak éves viszonylatban.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az épületek építése 10,4 százalékkal erősödött, elsősorban az ipari szegmens jóvoltából (a lakásépítések továbbra is csökkentek). Az egyéb építményeknél 8,6 százalékos javulást mértek, alapvetően a közlekedési infrastruktúra fejlesztésén végzett munkáknak köszönhetően. A szektor együttes termelési értéke folyó áron minimális mértékben túllépte a 2010-es szintet, de a 2009-estől még mindig jócskán elmaradt.

Biztató körülmény, hogy az építőipari vállalkozások 29,5 százalékkal magasabb volumenű új szerződést kötöttek tavaly, mint 2012-ben. A december végi szerződésállomány csaknem kétharmadával múlta felül a bázist, főleg az egyéb építményeknél mutatkozó 85 százalékos többlet révén. A szektor termelői árai a IV. negyedévében 2,3 százalékkal, míg az év egészét tekintve átlagosan 1,9 százalékkal álltak magasabban, mint egy esztendővel korábban.

A jó építőipari teljesítménynek fontos szerepe volt abban, hogy a IV. negyedéves magyar GDP meglehetősen jól alakult: a KSH gyorsbecslése szerint (amelytől a végleges adatok eltérhetnek majd) 2,7 százalékos növekedés mutatkozott 2012 azonos időszakához viszonyítva.

Számviteli változások 2014
  • Először alkalmazzuk a mikrogazdálkodói beszámolót
  • A hibajavításokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók
  • Milyen változásokat kell figyelembe vennünk a 2014-es üzleti évben?
  • Milyen hatása van  az új Ptk. hatályba lépésének  a számvitelre?

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak dr. Andor Ágnesnek és Tomcsányi Erzsébetnek, jöjjön el 2014. február 25-én szakmai konferenciánkra!

A továbbképzésen való részvétel mérlegképes könyvelőknek, vállalkozási szakterületen, számviteli témakörben 8 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Hasonlóan erős (2,5 százalékos) háromhavi adatot utoljára 2011. I. negyedévében regisztráltak. Az építőipar mellett a mezőgazdaság és az ipar is érdemben hozzájárult a bruttó hazai termék növekedéshez. Az éves GDP-bővülés az előzetes számokkal kalkulálva 1,1 százalékosra adódik.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Eljárást indított a GVH az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, a vállalkozás nem kellő gondossággal kialakított kommunikációjára hivatkozva – közölte a hatóság. Az ALDI jelezte, együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

2024. július 18.

NGM: a SZÉP-kártya továbbra is a belföldi turizmus motorja

Tovább erősödik a SZÉP-kártya népszerűsége, ezt mutatja, hogy 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).