Megjelent a Családi Vagyontervezési Brosúra


Napjaink gazdasági klímája nehezen kiszámíthatóvá teszi a vállalkozói tervezést. A családi vállalkozásoknak viszont mindenképpen valamikor szembesülniük kell az utódlással és a családi vagyontervezéssel. Ehhez a rendkívül bonyolult folyamathoz ad egyedülálló segítséget a pénzügyi fogyasztói szokások kutatásának piacvezető szakértő cége, a Blochamps Capital gondozásában egy hiánypótló kiadvány, a Családi Vagyontervezési Brosúra.

A családi vállalkozások meghatározó szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, működési státusukból fakadóan fokozottan együtt élve a kis- és középvállalkozásokat érintő kihívásokkal és kockázatokkal. Számukra és a vagyonos családok számára a jövő kevésbé tűnik tervezhetőnek, mint korábban, más felkészültséget, reakciókészséget, attitűdöt követel.

„Sokan gondolják újra az elmúlt évek tanulságait levonva vállalkozásuk működését és a vagyonuk hosszú távú megőrzését szolgáló irányítási struktúrákat. A generációváltással kapcsolatos szolgáltatási skála is egyre szélesebb, és a korábbinál nagyobb agilitást és dinamizmust foglal magába, hiszen a vagyonkezelés elmúlt évtizede jelentős működési- és szemléleti változásokat is hozott a pénzügyi szolgáltatók körében. Ennek következtében a világ vagyonosainak hatékony kiszolgálása az elkövetkező években sokkal komplexebbé, szofisztikáltabbá válik, az olyan célokra összpontosító pénzügyi kooperációk kialakítása, összegzése, mint az oktatás, az ingatlanügyek, a nyugdíj, a biztosítás és az egészségügy pedig mára komplex vagyontervezési alap aspektusokká váltak.” – összegezte a Blochamps ügyvezető igazgatója, Karagich István.

Az utódlás kérdése a családi vállalkozások számára kulcsfontosságú, de jelentős kihívást jelent. Hogyan vonjuk be a fiatalságot a családi vállalkozásunkba egy olyan korban, amikor bármit megtehetnek és bárkivé válhatnak? Az időben történő felkészülés, a generációs bizalmi kapcsolat és a sikeres utódlás menedzselése elengedhetetlen az üzleti folyamatok zavartalan folytatása érdekében. Az utódlás mellett a családi vállalkozások pénzügyi tervezése, szervezése és vagyonkezelése is kritikus szerepet játszik a hosszú távú stabilitás és sikeres működés szempontjából.

A társadalom legfelső vagyoni százalékába gyakorlatilag 40.000 háztartás tartozik, az utolsó ismert vagyoncenzus alapján 2020-ban az összes bruttó vagyonuk 32.200 milliárd forintot tett ki, a felső 10 százalék összvagyona pedig 82.378 milliárd forintra rúgott, míg a két vizsgált réteg részesedése a teljes társadalmi pénzügyi vagyonból 2023-ban 29 és 56 százalék volt, ráadásul a klasszikus pénzügyi vagyon még nagyobb súllyal, 39 és 75 százalékban koncentrálódott ide!

„A kiadvány hangsúlyos célja, hogy látványos infografikákkal és hasznos tudásanyaggal szemléltetve jól átlátható folyamatábrákkal adjon átfogó képet a vállalkozások kihívásairól, a legfontosabb stratégiai tervezési feladatokról, valamint arról, milyen megoldásokkal reagálnak a trendekre a családi vállalkozásokat kiszolgáló szakemberek. 2010 óta a privátbankárok által kezelt vagyon Magyarországon 2349 milliárdról több mint háromszorosára, 8500 milliárd forint fölé nőtt 2024-re, ám a befektetési eszközök egymáshoz viszonyított aránya, a portfóliók komplexitása közel sem változott annyit, mint ilyen mértékű vagyoni gyarapodás mellett elvárható volna.” – emelte ki Karagich István.

Ez azért probléma, mert valójában a pénzügyi szolgáltatók számára is kulcsfontosságú a befektetői tudatosság mélységének építése, illetve az, hogy megalapozott szakmai információkon alapuló döntések szülessenek ebben az ügyfélkörben.

A kiadvány azzal a misszióval is született, hogy megfelelő bizalommal minden érintett családfő számára egy olyan sorvezető legyen, amely megalapozott döntésekre ösztönöz a sikeres jövőtervezés felé, a családi cégeket felkészítve, hogy biztos alapokat nyújtsanak sok évtizeden át a jövő generációi számára.

„Az Apelso Trust professzionális multi family office szolgáltatóval és az MBH Bank Private Banking igazgatóságával karöltve a célunk, hogy segítsünk a magyar családoknak megoldási lehetőségeket mutatni a cégutódlás és a családi pénzügyi vagyonkezelés kihívásaira. Reméljük, kiadványunk alapos gondolatindítóként minőségi támpontot nyújt a sikeres vállalkozási utódlási stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában.” – tette hozzá Karagich István.

A családi vállalkozások kulcsszerepet játszanak a magyar gazdaságban, de a jövő tervezhetősége ma kevésbé biztos, mint valaha. Az új kihívásokra való felkészüléshez rugalmasság, reakciókészség és alapos tervezés szükséges. Sok vállalkozás újraértékeli működési stratégiáit és vagyonkezelési struktúráit, miközben a generációváltás szolgáltatási igényei is folyamatosan változnak.

„Az elmúlt 5 évben alakult meg a legtöbb családi és professzionális vagyonkezelő vezetésével működő vagyonkezelési struktúra. A többség azonban pusztán a bizalmi vagyonkezelési és/vagy alapítványi jogi keretrendszer megteremtéséig jutott el. Az igazán nagy falat a vagyon megőrzése, gyarapítása és a vagyon tulajdonosainak, azaz a családtagoknak a kiszolgálása (az ún. Family Office). Ez pedig gyakran nem vagy csak rendkívüli erőfeszítések mellett oldható meg „házon belül”, azaz kizárólag a családtagok segítségével. Ráadásul a legrátermettebb család sem képes komoly felkészülés és tervezés nélkül megalkotni a gyakran generációkon átívelő időtávon is sikeres családi vagyonkezelés receptjét.” – emelte ki Illés István, az Apelso Trust cégtársa.

Az utódlás kérdése kritikus fontosságú a családi vállalkozások számára, a sikeres átadáshoz időben történő felkészülés és bizalmi kapcsolat szükséges. Emellett a komplex pénzügyi tervezés és vagyonkezelés is alapvető a hosszú távú stabilitás és sikeres vagyonműködtetés érdekében. „Az elmúlt évek során a privátbanki szakma, a pénzügyi portfóliómenedzsment és a bizalmi vagyonkezelők laza együttműködésben, mégis jellemzően önmaguk álltak rá olyan fejlődési pályára, melynek eredményei 2023-ra több, mint indokolttá tették egy formálisan összehangolt szolgáltatási struktúra kialakítását. Hisszük, hogy a holisztikus Wealth Management koncepció a családok vagyontervezési igényeit a piaci szereplők kooperációján keresztül minden korábbinál izgalmasabb szolgáltatások formájában tudja majd kiszolgálni.” – mondta Pleschinger Gyula Márk, az MBH Bank Private Banking igazgatója.

A Blochamps Capital, az Apelso Trust és az MBH Bank szakértői által közösen összeállított brosúra látványos infografikákkal és hasznos tudásanyaggal szolgál a családi vállalkozások számára. Segít megérteni a legfontosabb stratégiai tervezési feladatokat és bemutatja, hogyan reagálhatnak ezekre a trendekre a családi vállalkozásokat segítő szakemberek. 

Forrás: Blochamps Capital


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

MNB: lényegesen javult a bankrendszer digitális felkészültsége

Az utóbbi évek során lényegesen javult a magyar bankrendszer digitális felkészültsége, a következő időszakban a biztosítási és a tőkepiaci szektornak is föl kell zárkóznia – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációért és fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a jegybank fintech és digitalizációs jelentésének bemutatóján.

2024. július 24.

Bérlés vagy lakásvásárlás?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után időnként felmerül a lakásvásárlás kérdése; az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.