Megreguláznák az üzletláncokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár kétmilliárd forintos bírságot is kiróna egy-egy esetben az agrártárca a kereskedelmi láncokra, ha nem tartanák be a „tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról” szóló törvénytervezet rendelkezéseit – írja a Világgazdaság.

A bírság a kereskedők nettó éves árbevételének 5-15 százalékát tenné ki (a kétmilliárdos összegben maximálva) – olvasható a lapban. Arra is köteleznék a vétkes forgalmazókat, hogy az okozott kár kétszeresét fizessék ki a beszállítóknak.

Az FVM ugyanakkor nem ragaszkodna mindenáron ahhoz, hogy a tervezet a kormány, illetve a parlament elé kerüljön. Akkor lenne hajlandó eltekinteni a változtatásoktól, ha a kereskedők aláírnának egy kétoldalú megállapodást. A minisztérium ez utóbbi tervezetét is elkészítette, és arról szerdán már szakmai egyeztetést tart – olvasható a lapban.

Az FVM a beszerzési árak 5 százalékában maximálná az úgynevezett másodlagos kondíciókat (visszatérítéseket) a mai 15-25 százalék helyett. A koncepció a kötbért legfeljebb 20 százalékban állapítaná meg. S meghatározná, hogy a kereskedők saját márkás termékei maximum 20 százalékkal lehetnének olcsóbbak a márkatermékek fogyasztói áránál. Előírná azt is, hogy a kereskedelmi láncok legalább 80 százalékban hazai termékeket forgalmazzanak, szemben a 30 százalékos mai aránnyal.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is. A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb, utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot – írták.

2024. július 19.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte a Budapest Airport pénteken. A Wizz Air is arról tájékoztatott, hogy utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán.