Megreguláznák az üzletláncokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár kétmilliárd forintos bírságot is kiróna egy-egy esetben az agrártárca a kereskedelmi láncokra, ha nem tartanák be a „tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról” szóló törvénytervezet rendelkezéseit – írja a Világgazdaság.

A bírság a kereskedők nettó éves árbevételének 5-15 százalékát tenné ki (a kétmilliárdos összegben maximálva) – olvasható a lapban. Arra is köteleznék a vétkes forgalmazókat, hogy az okozott kár kétszeresét fizessék ki a beszállítóknak.

Az FVM ugyanakkor nem ragaszkodna mindenáron ahhoz, hogy a tervezet a kormány, illetve a parlament elé kerüljön. Akkor lenne hajlandó eltekinteni a változtatásoktól, ha a kereskedők aláírnának egy kétoldalú megállapodást. A minisztérium ez utóbbi tervezetét is elkészítette, és arról szerdán már szakmai egyeztetést tart – olvasható a lapban.

Az FVM a beszerzési árak 5 százalékában maximálná az úgynevezett másodlagos kondíciókat (visszatérítéseket) a mai 15-25 százalék helyett. A koncepció a kötbért legfeljebb 20 százalékban állapítaná meg. S meghatározná, hogy a kereskedők saját márkás termékei maximum 20 százalékkal lehetnének olcsóbbak a márkatermékek fogyasztói áránál. Előírná azt is, hogy a kereskedelmi láncok legalább 80 százalékban hazai termékeket forgalmazzanak, szemben a 30 százalékos mai aránnyal.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.