Messze még a fellendülés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Derűlátóbbak a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő elemzői a 2008-09-es recesszióból való kilábalás kapcsán, mint 2013 közepén voltak. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy még messze a valós fellendülés a múlt század leginkább elhúzódó válságából. A Bisnode D&B által közzétett Dun & Bradstreet elemzés szerint jóval több ország kockázatossága nőtt 2008 óta, mint amennyi javult, de még 2013-ról 2014-re is több ország rizikója nőtt, mint amennyié csökkent.


Javuló hosszú távú kilátások

Abból a világszerte 132 országból, melynek az országkockázatát a Dun & Bradstreet minősíti, 93 osztályzata romlott 2008 első feléhez képest, melyből 55 legalább három kategóriával lejjebb csúszott vissza. Ezzel szemben csupán 15 gazdaság javított besorolásán ugyanezen időszakban, több mint két osztályzat előrelépést mindösszesen kettő tudott felmutatni Az elmúlt időszakot vizsgálva, 2013-ban a vártnál több, összesen 22 ország (a vizsgált országok 16,7 százaléka) rosszabb kockázati besorolással zárta az évet, mint amivel kezdte és csupán 8 ország (6,1százalék) tudott javítani osztályzatán.  

Változások a kockázati értékelésben régiónként, 2013. január és 2014. január között (országok száma)

A lassú talpra állásba vetett növekvő bizalmat erősítik a 2014 utánra szóló javuló előrejelzések. A 2014-re vonatkozó globális reálnövekmény előrejelzés 2,5százalék-ról 2,7százalék-ra növekedett, míg a következő három évre szóló előrejelzések 2015-re 2,9százalék-ra, 2016-ra 3százalékra 2017-re pedig 3,1százalék-ra emelkedtek.

Mindemellett a globális főbb mutatók elrejtik a régiók közötti egyenlőtlenségeket, az Észak-Amerikára vonatkozó jóval optimistább elemzések 2,8százalék-3százalék közötti növekedést várnak 2014 és 2017 között, ami jóval magasabb az egy évvel ezelőtti átlag 2,3százalék-os előrejelzéseknél. Kevésbé ugyan, de szintén bizakodóak a nyugat -, és közép-európai éves átlagos növekedésről szóló előrejelzések, melyek 0,2 százalékponttal 1,8 százalékra növekedtek 2014-ben.

 

A szubszaharai (közép- és dél-afrikai) növekedés szintén 0,2 százalékponttal fog emelkedni ugyanebben az időszakban, míg az ázsiai és a csendes-óceáni térség növekedési adatai átlag 0,1 százalékponttal 3,9százalék-ra emelkednek. Ellenben a Latin-Amerikára és Karib-térségre vonatkozó előrejelzések már jóval pesszimistábbak (átlag 0,4 százalékpontos visszaesés), hasonlóan a Közel-Kelethez és Észak-Afrikához (0,7 százalékpontos csökkenés) és a kelet-európai és közép-ázsiai térséghez (1,1 százalékpontos csökkenés).

Eltérő gazdasági tendenciák a feltörekvő piacokon

A feltörekvő piacok újjáéledő növekedése segített a világgazdaságnak kilábalnia a 2008-09-es recesszióból. Mindezek mellett a feltörekvő piacok a recesszió előtti és utáni pár évben elért sikere elrejti a strukturális reformok szükségességét. Amint a globális növekedés lendülete lassult, egyértelművé és sürgetővé váltak a feltörekvő piacok nehézségei. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a feltörekvő gazdaságokra nem lehet egységes halmazként tekinteni.

Ezen gazdaságokat 3 szempont – rövid távú sebezhetőség, hosszabb távú kínálati oldal átalakítása és politika és szociális nyomás – szerint elemezve előtűnnek az őket jellemző erősségek és gyengeségek. A Dun & Bradstreet a 25 vezető feltörekvő piac (Angola, Argentína, Brazília, Chile, Dél-Afrika, Egyiptom, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irán, Lengyelország, Malajzia, Mexikó, Kína, Kolumbia, Magyarország, Nigéria, Oroszország, Románia, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Törökország, Ukrajna, Venezuela és Vietnam) elemzésével arra kereste a választ milyen lehetőségeket és kockázatokat rejt ezen országok vállalkozásaival való kereskedelem és befektetés.

Az elmúlt 5 év során 15 különböző makrogazdasági és pénzügyi mutató vizsgálatával (belföldi banki nehézségekre és  a pénzügyi válságra utaló mutatók) a Dun & Bradstreet elemzői létrehoztak egy analitikus keretrendszert amely értékeli  ezen 25 vezető feltörekvő gazdaság egymáshoz viszonyított rövidtávú sebezhetőségét. A Bisnode D&B által közzétett elemzés tartalmazza egyrészt az eszköz árak és a hitelkitettség relatív növekedését, másrészt a külső és belső adósság mértékét, miközben figyelembe veszi a kockázatcsökkentő tényezőket, amit például a magas deviza tartalékot.

A rövid távú pénzügyi nyomásnak leginkább kitett országok Dél-Afrika, Malajzia, India, Törökország, Brazília és Venezuela. Szaúd-Arábia, Angola, Vietnam, Oroszország, Nigéria és Kína kevéssé vannak kitéve a váratlan rövid távú tőkekiáramlás negatív hatásainak. Ez elsősorban az erős deviza tartaléknak, az alacsonyabb viszonylagos tőkebeáramlásnak és a globális gazdasági piacoktól való kisebb fokú pénzügyi elzárkózásnak köszönhető. Magyarország a rövid távú sebezhetőség tekintetében a kevésbé kockázatos országok között szerepel.

Rövid távú sebezhetőség (0: legkevésbé sebezhető, 7: legsebezhetőbb)

 

A rövid távú sebezhetőség elrejtheti a gazdaság hosszú távú erősségét. Az országok melyek láthatólag képesek kivédeni a rövid távú kríziseket, kevésbé jól strukturáltak, így nem tudnak teljes képességeik szerint fejlődni. A kínálati oldal alakulását négy pillér szerint elemezte a Dun & Bradstreet az alapján, hogy mennyire jól használta ki az adott ország a beáramló tőkét a fellendülés éveiben.

Ezen négy pillér a(z)

  1. emberi tőke, mely megmutatja az adott ország munkaerejének minőségét és mennyiségét
  2. fizikai tőke, mely az infrastruktúra és innováció termelő kapacitásának gyarapodását jelzi
  3. gazdasági versenyképesség, mely az egymáshoz viszonyított előnyt tükrözi
  4. gazdasági nyíltság, mely megmutatja az ország nyitottságát a világ felé.

A kínálati oldal alakulást vizsgálva megállapítható, hogy az elemzett 25 ország közül Magyarország jó helyen szerepel, és a mutató tekintetében olyan országokat előz meg, mint Szaúd-Arábia vagy Lengyelország.

Hosszabb távú kínálati oldal átalakítása (0: legerősebb, 7: leggyengébb)

A Bisnode D&B által közzétett Dun & Bradstreet elemzés harmadik fejezete a politikai faktorokat veszi figyelembe, melyek akadályozzák vagy segítik a szükséges kínálat oldali átalakítás végrehajtását. A választások időpontját (minél közelebb van 2014 januárjához, annál valószínűtlenebb, hogy az ország szervezeti átalakításba kezd), a szervezeti szabályzatmódosítások bevezetésének lehetőségét és a politikai rendszer típusát vizsgálva, 7 országot emelhetünk ki melyekben magas az akadály a változás és a pozitív reagálás előtt. Ezen országok Thaiföld, Ukrajna, Venezuela, Angola, Irán, Egyiptom és Nigéria. Ellenben Chile, Lengyelország, Törökország, Magyarország, Dél-Afrika és a Fülöp-szigetek politikai környezete és intézményei képesek arra, hogy jobban alkalmazkodjanak és megbirkózzanak a globális befektetői hozzáállásban bekövetkező hirtelen változásokkal.

Szabályzatmódosítások bevezetésének képessége

A három kockázati tényezőt elemezve a leggyengébb ország Venezuela, mely mindhárom tényezőnél a leggyengébb kategóriába esik.  Angola, Irán és Nigéria a hosszú távú kínálati oldali módosításokat és a szükséges politikai változások és szabályzatmódosítások bevezetésének képességét tekintve is a leggyengébb kategóriába esik. Szintén aggodalomra ad okot Argentína, Kolumbia és Indonézia helyzete.

A legerősebb országok között találjuk Kínát, Magyarországot és Szaúd-Arábiát, de Chile, Lengyelország és a Fülöp-szigetek is jól teljesít. Ezek az országok szintén számos szabályozási kihívással kerülnek majd szembe az elkövetkező években, de nagyobb eséllyel vészelik majd át a külső megrázkódtatásokat, mint például a U.S. Federal Reserve és más központi bankok pozíciójában bekövetkező változás.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Eljárást indított a GVH az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, a vállalkozás nem kellő gondossággal kialakított kommunikációjára hivatkozva – közölte a hatóság. Az ALDI jelezte, együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

2024. július 18.

NGM: a SZÉP-kártya továbbra is a belföldi turizmus motorja

Tovább erősödik a SZÉP-kártya népszerűsége, ezt mutatja, hogy 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).