Rosszabbul ment a bankoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hitelintézetek 2014 első negyedévi összesített adózás előtti eredménye 76,8 milliárd forint volt, ami 17,9 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben – közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján. Egyre nagyobb a késedelmes hitelállomány.


A részvénytársasági hitelintézetek 75,4 milliárd forint, a szövetkezeti hitelintézetek 1,7 milliárd, a hitelintézeti fióktelepek 2,3 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el.

Az év első három hónapjában a 142 nyereséges hitelintézet 94,5 milliárd forint nyereséget, a 28 veszteséges hitelintézet pedig 17,7 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

A hitelintézetek összesített adózás utáni eredménye 69,9 milliárd forint volt, 15,3 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi első három hónapban.

A hitelintézetek mérlegfőösszege 0,5 százalékkal nőtt, az első negyedév végén 31 315 milliárd forintot tett ki.

A negyedév során a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az összes hitelállományban 14,1-ről 14,5 százalékra emelkedett.

Nem fizet a vevője? 2014. 06. 12.:  IX. Magyar Követeléskezelés Konferencia
  • Mit tehetünk akkor, ha minden elővigyázatosságunk és tájékozottságunk ellenére olyan céggel kötünk üzletet, aki az általunk elvégzett munkát, vagy leszállított terméket nem hajlandó kifizetni?  
  • Mennyire használható a már többször, legutóbb április 1-én módosított csődtörvény, és milyen az ítélkezési gyakorlat?
  • Honnan kaphatunk hiteles adatokat a szerződött partnereinkről, és melyek azok a cégek, amiket érdemes elkerülnünk?
  • Milyen gyakorlati tapasztalatokat, tanácsokat kaphatunk olyan cégek vezetőitől, akik már több alkalommal is sikerrel kezelték kintlévőségeiket?

A fenti kérdésekre is választ kaphat 2014. június 12-én, ha eljön a Napi.hu által szervezett szakmai konferenciára.

Helyszín: Radisson Blu Béke Hotel, 1067 Budapest, Teréz Krt. 43.

Bővebb információk az előadásokról az előadókról, valamint jelentkezés itt

A hitelintézetek kamateredménye az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 1 százalékkal, jutalékeredménye pedig 27,5 százalékkal emelkedett, utóbbi a tranzakciós illeték áthárításának volt a következménye. Az értékvesztés és kockázati céltartalék képzés 27,2 százalékkal csökkent 35,8 milliárd forintra.

A hitelintézetek átlagos jövedelmezősége romlott az idei első negyedévben: az eszközjövedelmezőség (ROA) egy év alatt 0,5 százalékról 0,4-re csökkent, a tőkejövedelmezőség (ROE) pedig 4,8 százalékról 4,3 százalékra.

Az idén március végén a hitelintézetek 17 854 milliárd forint bruttó hitelállományának 22,6 százaléka, 4043 milliárd forint késedelmes volt. A késedelmes hitelek aránya mérséklődött tavaly márciushoz képest, amikor még 24,8 százalékos volt a ráta, és a 2013. decemberi 23,4 százalékhoz képest is.  A 90 napon túl késedelmes hitelek állománya ugyanakkor 2,4 százalékkal nőtt, 2585 milliárd forint volt március végén, a hiteleken belüli arányuk pedig 0,4 százalékponttal 14,5 százalékra emelkedett három hónap alatt.

Az idei első negyedévben a devizahitel állomány 2 százalékkal nőtt, ezen belül a 90 napon túl késedelmes devizahitel állomány 4,2 százalékkal emelkedett. Utóbbiak állománya 1639 milliárd forintot tett ki a negyedév végén.

2014. június 24.: SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN

Több ponton módosult a számviteli törvény, az új szabályok a 2014. évi üzleti évtől kötelezően alkalmazandók.

Szakmai képzésünk keretében felkészülhet a változásokra, megtudhatja, hogyan kell elszámolni a behajtási költségátalányt, a pénztárgépek beszerzéséhez kapott állami támogatást vagy a transzferár-korrekciót, értesülhet arról is, hogy hogyan módosultak a beszámolókészítés szabályai felszámolás és végelszámolás során.

Jöjjön el 2014. június 24-én szakmai konferenciánkra! Tegye fel kérdését szakértő előadónkank, Saxné dr. Andor Ágnesnek!

Helyszín: Wolters Kluwer Kft. Előadóterme, 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 21-35.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Március végén az átstrukturált hitelállomány 3017 milliárd forintot tett ki, 4,5 százalékkal meghaladta a 2013. év végit, így elérte a teljes bruttó hitelállomány 16,9 százalékát. Az átstrukturált forinthitel állomány 4,2 százalékkal, az átstrukturált devizahitel állomány pedig 4,6 százalékkal nőtt a negyedév során.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.