Tovább olvadt a cégek hitelállománya – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptemberben a nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak, összességében azonban a hitelállományuk csökkent – derül ki az InfoTandem heti infografikájából. A jegybank további tartós visszaesésre számít a hitelezésben.


A Magyar Nemzeti Bank október végi, a hitelintézetek összevont mérlegét bemutató közleménye szerint 2012 szeptemberében a nem pénzügyi vállalatok forinthitelei a tranzakciók (azaz a kölcsönfelvételek, illetve a törlesztések) eredményeként 35,8 milliárd forinttal emelkedtek, miközben a devizahitelek állománya 26,4 milliárd forintnyival olvadt.

Az átértékelődés és egyéb változások azonban módosítottak az összképen: a forinthiteleknél 21,7 milliárdra mérsékelték a havi nettó többletet, míg a devizásoknál 5,5 milliárddal tovább rontották a negatív szaldót. Eközben az e vállalati kör által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya valamelyest emelkedett. Mindezek eredőjeként a hitelintézetek összevont mérlegében a nem pénzügyi vállalatokhoz kötődő eszközök (hitelek és kötvények) az első őszi hónapban 8,5 milliárd forinttal apadtak. Ha csak a tranzakciókat néznénk, akkor 11,2 milliárdos plusz mutatkozna.

A betétállomány szeptemberi nettó változását az átértékelődések kevésbé korrigálták. Mindent beszámítva, a forintbetétek 4 milliárddal gyarapodtak, a devizabetétek 16,6 milliárd forinttal visszaestek. A végeredmény így 12,6 milliárdos betétkivonás, amely átértékelődések nélkül is 6,1 milliárdos lenne.

A jegybank legfrissebb, november 5-i pénzügyi stabilitási jelentése megállapítja, hogy bár a hazai bankrendszer likviditása és tőkehelyzete erős, a jövedelmezőségi kilátásai – a romló portfólióminőség és magas adóterhelés – miatt kedvezőtlenek. Ezért a szektor nem támogatja hitelezéssel a gazdaság növekedését, ami tovább mélyíti a recessziót. Az MNB elemzői a következő két évben nem várnak fordulatot az új hitelezés terén, ami a hitelállomány további tartós csökkenését vetíti előre. Az állam a bankrendszer adóterheinek mérséklésével és a szabályozói környezet kiszámíthatóságának javításával segíthetné a hitelezés fellendülését.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Figyelni kell az FSR betartására, különben gigantikus bírság jöhet

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást– hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.

2023. november 28.

Több kereskedelmi üzletlánc is zárva lesz december 24-én

Több kereskedelmi üzletlánc, így a PENNY Market Kft., a Lidl Magyarország, a Rossmann és a Mountex is zárva lesz december 24-én, a megelőző napokban azonban a boltok jellemzően hosszabb nyitva tartással várják majd a vásárlókat – közölték az áruházak az MTI-vel.