Új szolgáltatással könnyíti életünket az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új szolgáltatásával, bizonyos ügykörben ugyanis telefonon is intézhetik majd egyedi adóügyeiket az ügyfelek – jelentette be Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese hétfőn.

Adóalany-nyilvántartással, folyószámlával és adóbevallással kapcsolatos ügyek intézhetők majd telefonon is, az ügyfelek ezenkívül meggyőződhetnek közösségi (EU-s) adószámuk érvényességéről, valamint a náluk adóellenőrzést végző revizor személyazonosságáról, megbízásának érvényességéről is – mondta el Papp István, az APEH főosztályvezetője.

A hivatal július 1-jétől fogadja a regisztrációhoz szükséges UK30-as nyomtatványokat, ezt követően az igénylők nyolcjegyű ügyfélazonosító-számot (PIN kódot) kapnak, a konkrét ügyintézés pedig legkésőbb augusztus 1-jén indulhat el – tette hozzá a főosztályvezető. Az ügyfélszolgálat hétfőtől-csütörtökig 8:30-tól 16:00 óráig, pénteken 8:30-tól 13:30 óráig lesz elérhető a 40/20-21-22, helyi tarifával hívható számon.

Egyéb újdonságok

Mogyorósiné Gábor Hajnalka kitért az APEH hagyományos, személyes ügyfélszolgálatának már megvalósult és tervezett fejlesztéseire is. A adóhivatal jelenleg közel 100 kistérségben van jelen – mondta, kiemelve, hogy 2011-ig minden olyan kistérségi központban irodát kívánnak létrehozni, ahol az adózói aktivitás ezt megkívánja. Az idén eddig öt iroda megnyitásáról döntöttek – tette hozzá.

Az elnökhelyettes a harmadik nagy ügyfélkapcsolati területről, az internetről szólva beszámolt arról, hogy az adóhatóság honlapjára felkerültek a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK). Mint fogalmazott, ezzel kicsit „”életszagúbbá”” tették a jogalkalmazási problémákat. További újdonságot jelentenek az online adókalkulátorok; az ingatlan értékesítéséből származó adóterhet kiszámító program már működik, s rövidesen elérhető lesz egy illeték-kalkulációban segítséget nyújtó modul is – mondta.

Mogyorósiné Gábor Hajnalka sikeresnek ítélte az APEH februártól működő köztartozásmentes adózói adatbázisát. Elmondta, hogy eddig 20.511 adózót vettek fel a listára.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Eljárást indított a GVH az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, a vállalkozás nem kellő gondossággal kialakított kommunikációjára hivatkozva – közölte a hatóság. Az ALDI jelezte, együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

2024. július 18.

NGM: a SZÉP-kártya továbbra is a belföldi turizmus motorja

Tovább erősödik a SZÉP-kártya népszerűsége, ezt mutatja, hogy 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).