Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban


A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. A téma a versenyképesség lesz, a vitakérdés pedig így hangzik:
„Mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?”

A résztvevők irányított véletlen leültetése a vitaasztaloknál kezdődik, majd a köszöntések és a nyitó előadás után az asztaloknál moderált vita kezdődik a kijelölt témáról. A párhuzamos viták során az asztaltársaságok szószólót választanak, akik később a színpadon fejtik ki a gondolataikat. A prezentációk egy versenyt is jelentenek, aminek az eredményét az összes megjelent dönti el. A győztes nem egyedül nyer, hanem az egész asztala kap ajándékot. Ez arra tanít, hogy háttérbe szorítva a személyes hiúságot, „érdemes a legjobbat a csatába küldeni”.
Az eredményhirdetés után a díszvendég gondolataival zárul az esemény.

A kérdés több dolgot is magában hordoz. Az ország versenyképességének kérdése mindenki ügye. Nem dőlhet hátra senki, várva hogy a másik lépjen. A kormány sem mondhatja, hogy termeljetek hatékonyabban, digitalizáljatok, kutassatok fejlesszetek, exportáljatok…, de a vállalatok sem mondhatják félvállról, hogy adjatok forrásokat, csökkentsétek a terheinket, redukáljátok a jogszabályokat – ja és szóljatok ha ez megvan, akkor beleállunk, elővesszük a nyelvismeretünket, a digitalizációs és menedzsment tudásunkat, …. ugye tudnák folytatni?

A feladat közös. A szervezők reményei szerint majd minden szereplőről kiderül, mi a feladata,  mi a gyengesége, és ki miben segíthet a másiknak.

A kávéházi vitabeszélgetés, a hagyományok szerint azzal zárul, hogy megfogalmazzák a szereplők a 3 leginkább fontos kérést a Kormány felé, és a legfontosabb 3 vállalást amit mit a vállalkozók tesznek meg az ügy érdekében.

Résztvevők: Kormányzati döntéshozók – a vállalati világ legkisebbtől a legnagyobb szereplőiig, a képzés bonyolult világának részesei, a  KKVBARÁT önkormányzatok, kutatók, tanácsadók, érdeklődők.

Első alkalom: 2023 május 8-án (hétfőn) 16:00 – 18:00 óra között a Pénzügyminisztériumban.

Regisztráció: https://kkvhaz.hu/kkvhaz-a-penzugyminiszteriumban/

Forrás: KKV Ház hírlevél


Kapcsolódó cikkek

2023. május 26.

Eljárás indult nagy élelmiszerláncok ellen, mert országszerte rögzíthették egyes üdítőitalok árait

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapos gyanúja szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata valószínűleg több viszonteladó partnerével, így nagy élelmiszerláncokkal – többek között az Aldival, a CBA-val, egyes COOP partnerekkel és a Tescóval – együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árait – közölte a GVH

2023. május 26.

Digitális megfelelés – Compliance és kiberbiztonság az AI árnyékában

A Wolters Kluwer Hungary szervezésében 2023. május 10-én tartott webináriumon két fontos területet, a mesterséges intelligenciát és a kiberrezilienciát tekinttették át a megfelelés szemszögéből az előadók – dr. Firniksz Judit, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutató Központjának kutatója, Kocsis-Tóth Szilvia a Vodafone Magyarország mesterséges intelligencia szakértője, valamint dr. Zala Mihály az Ernst&Young kiberbiztonsági szakértője.

2023. május 25.

A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban

A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.