Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Hazai székhelyű közösségi adószámmal rendelkező áfa alany vállalkozásunk bérmunka szerződés alapján termék összeszerelést végez németországi székhelyű közösségi adószámmal rendelkező áfa alanynak.
Vállalkozásunk kizárólag a németországi megrendelő termékeinek összeszerelését végzi és az ő partnereinek megrendelése alapján szállít a megrendelőnek számlázva.
A németországi megrendelőnek kiállított számla alapján a németországi megrendelő értékesíti a terméket német partnerének, aki magyarországi leányvállalatának adja összeszerelés céljából. A szállítás kötségmegtakarítási szempontból közvetlenül a két magyarországi telephely között valósul meg. Ebben az esetben az értékesítésre áfát kell számláznunk.
Milyen módon tudja ezt az áfát németországi megrendelőnk visszakapni?
Az egyik területi adóhatóságtól azt a választ kaptuk, hogy Magyarországon adószámot kell kérnie, és bevallásokat kell adnia (az még kérdéses, hogy a társasági adónak alanya-e), a másiktól, hogy a 2/1993. Korm. rendelet alapján kérelemre igényelheti vissza. A kettő közül melyik a helyes eljárás?