Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A társaság egyesülésként működik. Az Egyesülés a (jellemzően céges) tagok gazdasági tevékenységét elősegítendő végez kutatási, oktatási, kiadói, kiállítói stb. tevékenységet. Az Egyesülés nyereségre nem törekszik, költségeit a tagok esetenkénti működési hozzájárulásából fedezi.
Az Egyesülés az áfa körbe bejelentkezett. Az Egyesülés bevétele tehát kizárólag a tagok (jellemzően cégek) időszakonként fizetett (áfa-mentes) működési hozzájárulásából keletkezik.
Helyes-e, ha az Egyesülés a működési hozzájárulással kapcsolatban (áfa-mentes) számlát bocsát ki a tagok felé? Ha igen, milyen SZJ számot kell feltüntetnie? Ezt a bevételt fel kell-e tüntetni az áfa-bevallásban?
A tagok által fizetett működési hozzájárulás hogyan könyvelendő helyesen az Egyesülés és hogyan a tagok oldalán?
Helyes-e, ha az Egyesülés bevallásában a tevékenységével kapcsolatban felmerült számlával igazolt költségeinek áfáját levonható áfaként tünteti fel, bár árbevétel híján visszaigényelni nem tudja, következő időszakra átvihető követelésként görgeti?