Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő! Tisztelettel kérem segítő szakmai iránymutatását az alábbi kérdésben.

2019. január 1-i hatállyal módosult a tudományos kutatásról, fejlesztésről és az innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény, mely az innovációs járulék-kötelezettséget előíró szabályokat is tartalmazza.

A változás lényege, hogy az innovációs járulék fizetésére azok a vállalkozások is kötelezetté válnak, amelyek az önálló mutatószámai alapján nem lennének azok, de a partner- és kapcsolódó vállalkozásaikkal összeszámított adatok azt eredményezik, hogy elérik a középvállalkozási méretet az üzleti év első napján.

A konkrét eset, mely megítélésben kérem a segítséget:

“A” vállalkozásnak  11 % -os a részesedése “B” vállalkozásban. “B” vállalkozás pedig 50 % tulajdoni hányaddal rendelkezik “C” társaságban.

Az értékesítés nettó árbevétele és a mérleg főösszege 100 %-os összeszámítással sem éri el a jogszabály által meghatározott értéket. A létszám adatok döntik azt el, hogy “C” vállalkozást 2019. január 01. napjától terheli-e innovációs járulék fizetési kötelezettség.

Létszámadatok:     2015.  2016.    2017.    2018.

“A”   (fő)                108     105       106         97

“B”    (fő)                 10       10        10         10

“C”   (fő)                    9        8          8           6

“A” társaság (Zrt) igazgatóságának elnöke és “B” gazdálkodó (ÁFÉSZ) igazgatóságának elnöke azonos természetes személy. Mind két gazdálkodó szervezet  igazgatóságának tagjai nem azonos személyek.

Kérdés, hogy “A” és “B” gazdálkodó kapcsolódó vállalkozásnak minősül-e? 2019. január 01. napjától “C” társaságnak keletkezik-e innovációs járulék fizetési kötelezettsége? Köszönettel Fehér Andrásné