Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

2015- ben egy cég megállapodást kötött a feltalálókkal szabadalmak hasznosításáról. A Szellemi Tulajdon Hivatala – a korábbi hasznosító cég helyett – a szabadalmak jogutódjaként a kérdéses vállalkozást bejegyezte. A szabadalmi eljárás során a cég fizette az évente esedékes fenntartási díjakat, azokat költségként elszámolta, egyéb a szabadalomhoz köthető kutatás fejlesztési ráfordítás nem merült fel. 2017-ben a szabadalom végleges szabadalmi oltalmi bejegyzése egyik szabadalom esetében megtörtént., a másik jelenleg ideiglenes oltalom alatt áll.

A cég tulajdonosai szeretnék kimutatni a könyveiben a szabadalmakat szellemi termékként 1-1 millió forint értékben.

A kérdésem, hogy miként aktiválhatja a szabadalmakat szellemi termékként, ha a korábbi években csupán a szabadalom fenntartási díjakat fizette, kutatás fejlesztés a cégben nem történt.

Elfogadható megoldása-e a tárgyévben felmerült fenntartási, szabadalom megadási költségnek megfelelő összegben szellemi termékként történő aktiválás, majd év végén 1-1 milió forintra értékelve és értékelési tartalékként elszámolva a különbözet könyvelése. (ez esetben a “piaci értéken” történő értékelés alátámasztása független szakértővel, majd a tárgyévtől kezdve független könyvvizsgálói ellenjegyzés szükséges ennek minden költségével?)

Van-e esetleg más megfelelő számviteli megoldás a “tulajdonos igények” kielégítésére.