Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társas vállalkozó biztosítási jogviszonyával kapcsolatban kérem segítségüket.

Egy egyszemélyes társaság tagja a tagsági jogviszonyára tekintettel működik személyesen közre az adott társaság tevékenységében, melyre tekintettel díjazában nem részesül. A tag az ügyvezetői feladatokat is ellátja megbízási jogviszonyban, szintén díjazás nélkül.

A személyes közreműködésre tekintettel társas vállalkozónak minősül, míg az ügyvetői feladatok ellátása miatt már nem minősülhet társas vállalkozónak.

Mivel a tag nem rendelkezik más biztosítási jogviszonnyal így a társas vállalkozói jogviszonyára tekintettel 260 000 Ft után 18,5% társadalombiztosítási járulékot, míg 292 500 Ft után 13% szociális hozzájárulási adót fizet havonta 2022-ben tekintettel arra, hogy a Kft. főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséghez kötött. A megbízási jogviszonya miatt, mivel díjazásban nem részesül, így nem lesz biztosított és adó-, járulékfizetési kötelezettség sem áll fenn. Illetve a társas vállalkozói jogviszonya miatt személyi jövedelemadó nem merül fel, tekintettel arra, hogy jövedelmet nem szerez.

A társaság tagja tehát kizárólag a tevékenysége eredményességére tekintettel osztalékra jogosult.

Megfelelő a fent leírt gyakorlat vagy valamely jogszabályi hivatkozást nem vettem figyelembe? Van-e esetleg olyan hátránya a fent leírt gyakorlatnak, ha a jogszabályoknak meg is felel, melyet érdemes lehet megfontolnom?