Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy termelőcég egy család tulajdonában áll, amelynek minden tagja értékesíti üzletrészét. A termelőcég ingatlannal is rendelkezik. Az üzletrész értékesítésének adóvonzatára illetve ehhez az üzletrész beszerzési értékének meghatározására lenne szükségem.

Jelenlegi jegyzett tőke: 44.436 eFt, tulajdonosi szerkezet:
‘A’ tag üzletrésze: 52,74%
‘B’ tag üzletrésze: 29,26%
‘C’ és ‘D’ tag üzletrésze: 9-9%

A termelőcég Kft. kiválással jött létre 2004-ben 44.436 eFt jegyzett tőkével. Egy Zrt.-ből vált ki az ‘A’ tag (44.436 eFt jegyzett tőkével) a teljes üzletrészével, de a kivált Kft. már az új tulajdonosi szerkezettel jött létre (1 tag vált ki és 4 tag lett az új tulajdonos).
‘B’, ‘C’ és ‘D’ tagok esetén mit kell ilyenkor beszerzési értékként figyelembe venni?

Az ‘A’ tag eredetileg a Zrt-ben lévő üzletrészét MRP-ben történő privatizálással szerezte meg. Az MRP-s privatizáláskor részvényenként a névérték 7%-ot fizetették be a dolgozók(készpénz +kárpótlási jegy), a többit állami hitelből a cég fizette meg. Így lett az ’A’ tagnak 44.000 eFt névértékű részvénycsomagja. A privatizálás 1993-ban kezdődött és 1998-ban járt le. 1998-tól nem az MRP, hanem a tényleges magánszemélyek lettek a tulajdonosai a Zrt-nek. 1998-ban több alkalommal vásárolt az ’A’ tag összesen 436 eFt névértékű részvényt, vételára: 200%-os névérték.
Minden tag esetén szükségem lenne a bekerülési érték meghatározására és az értékesítés adóvonzatára.