Kevés rokkantnyugdíjas tért vissza a munkaerőpiacra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig összesen 8 ezer embert, a volt rokkantnyugdíjasok tíz százalékát sikerült visszaterelni a munkaerőpiacra. A rokkantak foglalkoztatását elősegítő rehabilitációs hozzájárulásból az idei évre 56 milliárd forintot fizethetnek be azok a legalább 25 főt foglalkoztató cégek, amelyeknél a megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el az 5 százalékot – írja a Világgazdaság.


A kormány 2012 januárjában szüntette meg a rokkantnyugdíjat és 200 ezer olyan embert kötelezett felülvizsgálatra, akiknek rendszeres szociális járadék járt. A Világgazdaság információi szerint mostanáig az érintettek nagyjából 10 százalékát, 8 ezer embert sikerült visszasegíteni a munkaerőpiacra. A lap úgy tudja, hogy a felülvizsgálaton eddug nagyjából 106 ezer ember vett részt, közülük 67 ezren váltak jogosulttá a rokkantségi ellátásra. A kormány eredeti tervei szerint 150 ezer érintettet kellett volna visszaterelni a munkaerőpiacra.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

A rokkantak foglalkoztatását a rehabilitációs hozzájárulással kívánják elősegíteni. Ezt a legalább 25 főt foglalkoztató cégeknek kell megfizetniük akkor, ha nem éri el az 5 százalékot a megváltozott munkaképességű dolgozóik aránya. A befizetett díj lvek óta folyamatosan emelkedik, 2011-re elérte a 66 milliárd forintot, az idei évre pedig 56 milliárdos bevételt várnak az adónemből – írja a Világgazdaság.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

A GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni

A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató GINOP plusz program újabb, harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni minden vármegyéből, és a fővárosból – hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

2024. február 27.

Az új foglalkoztatási igazolás és munkajogi joghatásai

Egy 2024. január 1-jétől hatályos törvénymódosítás eredményeként a munkaviszony megszüntetésekor vagy megszűnésekor a munkáltató a munkavállaló számára több, más-más tartalmú dokumentum helyett immár egy darab egységes, a korábbi igazolások kötelező tartalmi elemeit magában foglaló foglalkoztatási igazolás kiállítására köteles.

2024. február 26.

Négynapos nyári munkahéttel kísérletezik a PwC Magyarország

A PwC Magyarország a könyvvizsgálati üzletágában idén nyáron pilot jelleggel 4 napos munkahetet vezet be. Június elejétől augusztus végéig a vállalat 280 munkatársa csak hétfőtől csütörtökig fog dolgozni. A pilotban az audit tevékenységet folytató csapatok vesznek részt.