Kevés rokkantnyugdíjas tért vissza a munkaerőpiacra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig összesen 8 ezer embert, a volt rokkantnyugdíjasok tíz százalékát sikerült visszaterelni a munkaerőpiacra. A rokkantak foglalkoztatását elősegítő rehabilitációs hozzájárulásból az idei évre 56 milliárd forintot fizethetnek be azok a legalább 25 főt foglalkoztató cégek, amelyeknél a megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el az 5 százalékot – írja a Világgazdaság.


A kormány 2012 januárjában szüntette meg a rokkantnyugdíjat és 200 ezer olyan embert kötelezett felülvizsgálatra, akiknek rendszeres szociális járadék járt. A Világgazdaság információi szerint mostanáig az érintettek nagyjából 10 százalékát, 8 ezer embert sikerült visszasegíteni a munkaerőpiacra. A lap úgy tudja, hogy a felülvizsgálaton eddug nagyjából 106 ezer ember vett részt, közülük 67 ezren váltak jogosulttá a rokkantségi ellátásra. A kormány eredeti tervei szerint 150 ezer érintettet kellett volna visszaterelni a munkaerőpiacra.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

A rokkantak foglalkoztatását a rehabilitációs hozzájárulással kívánják elősegíteni. Ezt a legalább 25 főt foglalkoztató cégeknek kell megfizetniük akkor, ha nem éri el az 5 százalékot a megváltozott munkaképességű dolgozóik aránya. A befizetett díj lvek óta folyamatosan emelkedik, 2011-re elérte a 66 milliárd forintot, az idei évre pedig 56 milliárdos bevételt várnak az adónemből – írja a Világgazdaság.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Budapesten elindult a fiatalokat a munkaerőpiacon segítő Ifjúsági Garancia Plusz program

Budapesten elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program, amelynek célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön.

2024. július 16.

Munkáltatói fizetési felszólítás szabályai

A munkaviszonyból fakadó igények érvényesítésének elsődleges módja a peres eljárás, vagyis a bíróság előtti igényérvényesítés, azonban a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) lehetőséget teremt a munkáltatóknak arra, hogy – bizonyos feltételek fennállása esetén – fizetési felszólítással érvényesítsék igényüket a munkavállalókkal szemben.