Profession.hu: beindult az alkalmi munkák szezonja


Beindult az alkalmi munkák szezonja, május második felétől látványosan nőttek az ilyen típusú megbízásokra toborzó álláshirdetések, amelyekben leggyakrabban egyebek mellett felszolgálót, pincért, sofőrt és futárt keresnek – közölte a Profession.hu kedden.

Az adott időre, határozott munkaviszonyra vonatkozó foglalkoztatási forma a leggyakrabban a betanított munka és a felszolgáló, pincér, pultos állásoknál fordul elő, amelyekre ilyenkor keresnek a legintenzívebben munkaerőt a nyári időszakra.

Szintén bevett gyakorlat még a gépjárművezető, sofőr, futár, a bolti eladó, pénztáros, az anyagmozgatás, rakodás, valamint a takarítás, tisztítás területén is, hogy állandó alkalmazottak helyett rövidebb, meghatározott időszakra keresnek embert.

A közlemény szerint messze a legtöbb alkalmi munkára vonatkozó hirdetést a fővárosban toborzó cégek adták fel: az ilyen hirdetések 51 százaléka vonatkozik budapesti munkavégzésre.

Egyúttal jelezték, a legtöbb alkalmi munkás a fővárosi munkavégzésre vonatkozó álláshirdetésekre jelentkezett. Hozzátették, a munkavállalók oldaláról a teherszállító, sofőr, futár, a telefonos ügyfélszolgálat, az építő munka, földmunka, az idegenvezető, a rendezvények, a hajós munka, az animátor, az anyagmozgatás, rakodás, a festő, mázoló és az online marketingnél volt a legmagasabb az egy hirdetésre eső jelentkezések száma.

Az alkalmi munkákra jellemző tendencia egybeesik a diákoknak szóló lehetőségek mozgásával, amelyek számossága szintén májusban tetőzik. A diákokat megcélzó hirdetésekben idén a szakmunka, a vendéglátás és az adminisztráció területén volt a legnagyobb a kínálat.

Az egy hirdetésre jutó jelentkezési számokból megállapították, hogy a legnagyobb népszerűségnek a szakmunka számít a diákok körében. Ezt az adminisztráció, a fizikai, segéd, betanított munka, majd a vendéglátás követi, de a legnépszerűbb öt terület között szerepel még a marketing is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Budapesten elindult a fiatalokat a munkaerőpiacon segítő Ifjúsági Garancia Plusz program

Budapesten elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program, amelynek célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön.

2024. július 16.

Munkáltatói fizetési felszólítás szabályai

A munkaviszonyból fakadó igények érvényesítésének elsődleges módja a peres eljárás, vagyis a bíróság előtti igényérvényesítés, azonban a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) lehetőséget teremt a munkáltatóknak arra, hogy – bizonyos feltételek fennállása esetén – fizetési felszólítással érvényesítsék igényüket a munkavállalókkal szemben.