Újraszabva: hamarosan változhat a távolléti díj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Véget érhetnek a távolléti díjjal kapcsolatos bizonytalanságok? Akár már júniusban hatályba léphet az Mt.-t módosító törvény. A törvényjavaslat módosító indítványairól június első hetében szavaznak a képviselők.


Átszámítás havibéreseknél

A javaslat módosítaná a hatályos szabályozás legtöbb vitát kiváltó szabályát, az egy órára járó alapbér, illetve a ledolgozott időre járó díjazás számítását.

Eszerint a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.

E bonyolult mondat alapján tehát az osztószámhoz mindig azt kell meghatározni, hogy az adott hónapban hány nap esett hétköznapra. Például, a havi alapbér 200.000 Ft, az adott hónapban 20 hétköznap volt, a munkavállaló napi munkaideje 8 óra. Ebből az egy órára eső alapbér 200.000/20/8 =1.250 Ft.

Ha a munkavállaló hétfőtőn péntekig megy szabadságra egy héten, az általános munkarend szerint teljesítendő órák száma 40 óra. Így az erre az időszakra eső alapbér: 1.250 Ftx40=50.000 Ft.

Értelmezésem szerint a munkaszüneti napot is figyelembe kell venni az általános munkarend szerinti óraszám számításánál, hiszen a havibéres munkavállaló havi alapbére az e napra járó díjazást is magában foglalja. A példabeli számítás tehát akkor is követendő, ha a 20 hétköznapból egy munkaszüneti nap volt…..

folytatás a munkajog.hu-n.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 19.

A joggal való visszaélés új szabályozása a Munka törvénykönyvében

A joggal való visszaélés tilalma a munkajog egyik fontos alapelve, amely megsértése jelentős érdeksérelmet okozhat a munkaviszony alanyai számára. Az Mt. 2023. január 1-jei módosítása pontosította a bizonyítási teher kérdéskörét, ami így jóval egyértelműbbé vált.