A hét kérdése: átvihető a családi pótlék uniós országba?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szülők 3 kiskorú gyermekükkel 2014. március 1-étől Franciaországba  költöztek ki,  mivel az apa külföldi munkavállalásra kapott lehetőséget. Februárra még a lakóhely szerint illetékes Államkincstártól kapták a családi pótlékot. Mely országban jogosultak családi pótlékra március 1-jétől? Be kell-e jelenteni a folyósító szerv felé, hogy külföldre költözik a család?


Azt, hogy mely tagállamból részesül egy család ellátásban, jogszabály rendezi. Franciaországra – mint uniós országra – az uniós rendeletek vonatkoznak, ezért ezt kell alkalmazni a fent említett család esetében is.

Az EGT tagállamaiban a családi ellátások fajtái eltérőek, azonban az egyes tagországok családi ellátásait az uniós rendeletek alkalmazása során, együttesen kell figyelembe venni.

Magyarországon a Cstv. végrehajtásáról szóló R. 27/F § (1) bekezdése értelmében a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletek alkalmazása szempontjából pénzbeli családi ellátás a családi pótlék, a GYES, a GYED, és a GYET.

Franciaországba munkavállalás céljából kitelepedett családot, mint egészet kell figyelembe venni. Általánosan követendő gyakorlat az, hogy mindkét szülő vonatkozásában kell az ügyet elbírálni. Alapelv, hogy ugyanazon gyermekre, ugyanarra az időszakra vonatkozóan két tagállamban nem kaphatnak családi ellátást, illetve családi pótlékot. Nem tekintendő jogalap nélkülinek az a családi ellátás-kifizetés, amelyet az egyik tagállam olyan időszakra juttatott az érintett családnak, amely alatt másik tagállam joga volt elsődlegesen alkalmazandó, vagyis másik tagállam helyett fizetett.

A családi ellátásoknál az alábbi sorrendben előrébb levő tagállam joga az elsődleges alkalmazandó:
1) kereső tevékenység helye szerinti tagállam,
2) nyugdíj folyósítása szerinti tagállam,
3) lakóhely szerinti tagállam.

Ha mindkét szülő dolgozna, a fenti sorrendben azonos jogalap szerint lehet jogosult két eltérő tagállamban családi ellátásban – az anya, ha Magyarországon tartózkodna és jogosult lenne családi pótlékra és az apa pedig kint Franciaországban dolgozna – akkor az a tagállam folyósítja a családi ellátást, ahol a gyermekek élnek.

Ha abban a tagállamban, amelynek joga elsődlegesen alkalmazandó és a családi ellátások összege alacsonyabb, minta másik tagállam szerint megállapítható családi ellátás összege, úgy a két tagállam ellátásainak különbsége erejéig az utóbbi tagállam az ügyfél kérelmére különbözeti kiegészítést fizet.

Az uniós rendeletek szerint lakóhelynek a személy szokásos tartózkodási helye tekinthető, tartózkodási helynek pedig a személy ideiglenes tartózkodási helye.

A lakóhelyet az alábbiak szerint kell meghatározni:
1) az érintett tagállamok területén való jelenlét időtartama,
2) a személy helyzete, ide értve:

  • az általa gyakorolt tevékenység jellegét és szokásos helyét,
  • a személy családi állapotát és családi kötelékeit,
  • nem jövedelemszerző tevékenységének a gyakorlás helyét,
  • tanulók esetében, – ha van – a jövedelmének a forrását,

3) az érintett személy lakhatási körülményeit, lakásának állandóságát,
4) adózási szempontból mely tagállamban rendelkezik lakóhellyel.

A kérdés feltevője –mivel mindkét szülő és a gyermekek is Franciaországban tartózkodnak és az apa ott biztosított – Franciaországban igényelje a családi ellátást. A külföldi munkavállalás tényét a Cstv. 39 §-a valamint a törvény végrehajtásáról szóló R. 3. § ai) pontja szerint be kell jelenteni a magyar folyósító szervnek.

Munkajogi szabályok bérszámfejtőknek

Bizonytalan a munkabér-szabályok alkalmazásában? Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadónknak, dr. Pál Lajos ügyvédnek – jöjjön el 2014. május 15-én szakmai konferenciánkra

Ízelítő a tematikából:

  • A munkabér elemei (alapbér, bérpótlék, teljesítménybér, ösztönzés)
  • Díjazás munkavégzés hiányában (állásidő, a távolléti díj számítása)
  • Rendkívüli munkaidő díjazása
  • Munkaszüneti nap és díjazás   

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A családi ellátások tekintetében a tagállamok hatóságai közti adatcsere bonyolítás és az alkalmazandó jog meghatározása a Magyar Államkincstár hatáskörébe tartozik Az uniós rendeletek szerint a magyar jog alkalmazásának van helye családi pótlék, GYES, GYET tekintetében a hatásköri valamint az illetékességi szabályok a következők:
1) ha a kérelmező vagy valamelyik családtagja életszerűen az Osztrák Köztársaságban folytat keresőtevékenységet, vagy az Osztrák Köztársaságban tartózkodik, az ügyének elbírálása az osztrák hatóság megkeresése szükséges, melyben a Magyar Államkincstár Győr-Moson Sopron Megyei Igazgatósága az illetékes.
2) Egyéb esetekben a Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága az illetékes.

A kérdést Kosztkó András szakértőnk válaszolta meg. További kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.