Alig számíthat nyugdíjra a magyarok csaknem fele


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon minden harmadik adófizető csak a minimálbér után fizet adót és nyugdíjjárulékot, ami bevételkiesést jelent az állam számára, és negatív hatással van az érintett munkavállalók, vállalkozók nyugdíjkilátásaira – hívja fel a figyelmet az Aegon Magyarország.


A társaság közleményében ismerteti: a KSH adatai alapján jelenleg közel 400 ezer egyéni vállalkozó van Magyarországon, a nem hivatalos becslések szerint azonban számuk akár ennek a duplája is lehet. A vállalkozók egy része eltérő okokból ugyan, de minimálbérre van bejelentve.

Az öregségi nyugdíj alapját azonban kizárólag a bejelentett fizetés képezi, az azon felül kapott dolgozói „juttatás” vagy vállalkozásból kivont pénz nem növeli a majdani nyugdíj összegét. A keresetük bizonyos része (például a minimálbér) után járulékot fizetők így csak mostani bevételük töredékét kapják kézhez idős korukban.

Még súlyosabb a helyzetük a magyar munkaerőpiacon 10-17 százalékos arányban jelen lévő feketemunkásoknak, hiszen akik nincsenek bejelentve, egyáltalán nem számíthatnak nyugdíjra. Ezért célszerű az anyagi lehetőségekhez mérten rendszeresen megtakarítani a nyugdíjas évekre – teszik hozzá.

A januártól bevezetett adójóváírás régóta meglévő hiányt pótol az egyéni élet- és nyugdíjbiztosítási piacon. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka jár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként a befizetőnek. Az adójóváírás legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe – hívja fel a figyelmet Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója.

(Forrás: MTI)

                Munkajogi szabályok bérszámfejtőknek
               

                    Bizonytalan a munkabér-szabályok alkalmazásában? Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadónknak, dr. Pál Lajos ügyvédnek – jöjjön el 2014. május 15-én szakmai konferenciánkra

               

                    Ízelítő a tematikából:

  •                   A munkabér elemei (alapbér, bérpótlék, teljesítménybér, ösztönzés)
  •                   Díjazás munkavégzés hiányában (állásidő, a távolléti díj számítása)
  •                   Rendkívüli munkaidő díjazása
  •                   Munkaszüneti nap és díjazás

                    Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

                    Bővebb információk és jelentkezés itt

           

 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.