Januártól jöhet az e-személyi


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány tervei szerint 2016. januárjától bevezetné az e-személyit, ami az ujjlenyomattal történő azonosítást és az elektronikus aláírást is lehetővé tenné – írja a Napi Gazdaság.


Az új személyi igazolványra a kormány szerint azért van szükség, mert így egyszerűbbé vállna az ügyintézés. Az új okmány ugyanis nem csak a személyazonosításra, hanem elektronikus aláírásra is alkalmas lenne, így egyetlen igazolvánnyal lehetne elintézni adóigazgatási eljárásokat, vagy társadalombiztosítási ellátásokat is igénybe vehetnének az állampolgárok.

A tervek szerint ezen kívül az új e-személyi kiváltja majd a taj-kártyát és az adóigazolványt is, sőt, még egyes közlekedési szolgáltatások igénybevételére is alkalmas lesz – írja a lap.

Különös adózási módok az áfa rendszerében

Kiskönyvtár az áfáról címet viselő sorozatunk 5. kötete a különös adózási módok elméleti szabályanyagának a magyarázatán túl konkrét példák bemutatásával segíti az adózók mindennapos hatékony jogalkalmazását.

További információ és megrendelés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.

2024. február 19.

Részmunkaidő és nyugdíj kapcsolata

Ha a részmunkaidőben való foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.