Keveset spórol az állam a rokkantnyugdíjakon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 190 ezer érintett ellenőrzése lassan megy, ráadásul nagy részük jogosult marad az ellátásra – írja a Világgazdaság.


Ez év végéig összesen 217 milliárd forint költségvetési megtakarítással számolt a kormány 2011-ben a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakítása nyomán. Az emberi tényezőt azonban kihagyták a számításból, vagyis azt, hogy nincs elég orvos a 190 ezer érintett komplex felülvizsgálatához – írja hétfői számában a Világgazdaság.

A lap felidézi, hogy 2011-ben a várt 12 helyett csak 2,2 milliárdot, 2012-ben pedig a remélt 88 helyett mindössze 24,9 milliárd forintot spórolt büdzsé a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakítása nyomán.

Az elmaradó megtakarítás oka nemcsak az, hogy a felülvizsgálatok a vártnál lassabban zajlanak, hanem az is, hogy a frissen elbírált és a felülvizsgált betegek többsége megkaphatta, illetve megtarthatta rokkantsági ellátását.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A 190 ezer felülvizsgálatra kötelezett rokkant több mint egyharmada, mintegy 68 ezer ember esett át az elmúlt szűk másfél év alatt a kötelező komplex felülvizsgálaton. A vizsgálatok számát külső szakértők bevonásával kívánják növelni, és az illetékes állami szerv azt reméli, hogy 2014 végéig minden érintett sorra kerül.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 18.

Mit jelent az egyetemi felvétel az árvaellátásnál?

Gyakori kérdés, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatása milyen hatással van az árvaellátásra való jogosultságra. Írásunk mind a frissen felvett elsőéves egyetemi hallgatók, mind a már korábban felsőfokú tanulmányaikat megkezdők számára hasznos információkat mutat be.