Nyugdíjak Svájcban és Svédországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról és az uniós nyugdíjbiztosításról szóló bevezető cikkhez kapcsolódva most a kiválasztott országok állami öregségi nyugdíjbiztosítási rendszereinek bemutatásával foglalkozunk abc sorrendben haladva, így legfrissebb cikkünkben most Svájc és Svédország ismertetése következik.


A leírások a lehető legnagyobb körültekintéssel készülnek, azonban mivel a társadalombiztosítás egy igen gyorsan változó és összetett terület, konkrét jogosultsági kérdés esetén mindig az adott nemzeti nyugdíjbiztosítási szervhez érdemes fordulni – ezek nevét és elérhetőségét a leírásokban minden esetben közzétesszük.

Svájc

Alkalmazandó jogszabály(ok):  Első pillér (alaprendszer): Szövetségi törvény az öregségi és hozzátartozói biztosításra vonatkozóan  – 1946. december 20. Szövetségi törvény a társadalombiztosítási jogszabályok általános rendelkezéseiről – 2000. október 6.

Második pillér (törvényi minimum): Szövetségi törvény az öregségi, hozzátartozói és rokkantságra vonatkozó foglalkoztatói ellátásokra nézve – 1982. június 25.

A svájci nyugdíjrendszer két pillérből áll

Az első pillér adja az alaprendszert, amely általános biztosítást jelent, és az alapszükségletek fedezetére szolgál. Finanszírozása járulékokból és adókból történik.

A második pillér törvényen alapuló (ld. a fenti jogszabályt) minimum szabályokat fektet le, amelyen felül a nyugdíjbiztosítási intézmények nyújthatnak kiterjedtebb ellátásokat a belső szabályaik alapján. Itt most csak ezek a minimum követelmények kerülnek bemutatásra a második pillér során. Ez a rendszer is kötelező biztosítást jelent a bizonyos összeg feletti jövedelemmel (évi CHF 21.060) rendelkezőknek, finanszírozása járulékokból történik. Az első pillérrel kombinálva képesnek kell lennie a személy korábbi életszínvonalának megfelelő módon történő fenntartására.

Az öregségi nyugdíjkorhatárt az első pillérben (alaprendszer) és a második pillérben is (törvényi minimum rendszer) férfiakra nézve 65 évben, nőkre nézve 64 évben határozta meg a jogalkotó.

A jogosultsághoz szükséges minimum időszak:

Első pillér esetén (alaprendszer): 1 évi járulékfizetés, amely akkor teljesül, ha

  • járulékfizetés történt legalább 12 hónapon keresztül, vagy
  • ha minimum egy évi jóváírás történt gyermeknevelési vagy ápolási feladatok teljesítése miatt, vagy
  • a házastársával Svájcban éltek, aki keresőtevékenységet végzett, és legalább a járulékminimum kétszeresét fizette meg.

Második pillér esetén (törvényi minimum rendszer): nincs ilyen követelmény

Korhatár előtti nyugdíjazás

Első pillér esetén (alaprendszer): az irányadó korhatárt megelőzően 1 vagy 2 évvel korábban lehetséges. Ez 2014-ben a következőket jelenti.

Nők: 1950. december 1 – 1951. november 30. között születettek esetén 1 évvel korábban 6,8%-os csökkentéssel, 1951. december 1 – 1952. november 30. között születettek esetén 2 évvel korábban 13,6 %-os csökkentéssel lehetséges.

Férfiak: 1949. december 1 – 1950. november 30. között születettek esetén 1 évvel korábban 6,8%-os csökkentéssel, 1950. december 1 – 1951. november 30. között születettek esetén 2 évvel korábban 13,6 %-os csökkentéssel lehetséges.

Második pillér esetén (törvényi minimum rendszer): nincs ilyen lehetőség

A teljes nyugdíjra jogosultság

Első pillér (alaprendszer): a korosztálynak megfelelő járulékfizetési évek teljesítésével
Második pillér (törvényi minimum rendszer): járulékfizetés 25 és 64 év (nők) vagy 65 év (férfiak) között
Az ellátást meghatározó elemek: Első pillér (alaprendszer): járulékfizetési évek száma (amely meghatározza a nyugdíjskálát) és az éves átlagjövedelem (amely meghatározza a nyugdíj összegét az alkalmazott skálán).
Második pillér (törvényi minimum rendszer): a nyugdíjvagyon (járulékok + hozam) százaléka.

Minimum összeg: Első pillér (alaprendszer): teljes nyugdíj (Vollrenten/rentes complètes): havi CHF1.170.
Második pillér (törvényi minimum rendszer): nincs minimum

Maximum összeg Első pillér (alaprendszer): havi CHF2.340. Egy párnak kifizetett két öregségi/egy öregségi és egy rokkantsági nyugdíj nem haladhatja meg a maximális öregségi nyugdíj 150 százalékát, azaz CHF3.510.
Második pillér (törvényi minimum rendszer): nincs ilyen koncepció.

Keresőtevékenységgel egy tekintet alá eső időszakok (ún. egyenértékű időszakok):

Első pillér (alaprendszer): gyermeknevelés: szülői felügyelettel töltött évek a gyermek legfeljebb 16 éves koráig. Gondozási idő: azok az évek, amelyek alatt a biztosított személy segítség nélküli és könnyen megközelíthető felmenőit/leszármazottait/testvéreit gondozta.

A fizetett foglalkoztatásban résztvevő biztosított személy nem dolgozó házastársa és a házastársa cégénél fizetés nélkül dolgozó személy, feltéve, hogy a házastárs legalább a minimum-járulék kétszeresét megfizette. A regisztrált élettárs a házastárssal egy tekintet alá esik.

Második pillér (törvényi minimum rendszer): nincs

Lehetséges-e munkát végezni a nyugdíj mellett? Igen, mindkét pillérben lehetséges a munkavégzés.

Van-e járulékfizetési és/vagy adózási kötelezettség a nyugdíj összegéből? Az ellátás mindkét pillérben adózik, járuléklevonás nem terheli.

További információk a svájci társadalombiztosítási szerv honlapján találhatók: Caisse Suisse de compensation vagy Bundesamt für Sozialversicherungen

Svédország

Alkalmazandó jogszabály(ok): Társadalombiztosítási törvény  „E”rész, 55-73. fejezet – 2010

A svéd nyugdíjrendszer kötelező, általános biztosítási rendszer, amely három részből áll:

  • a kereset-alapú öregségi nyugdíj és az 1938 és 1953 között születettek részére a kereset-alapú kiegészítő nyugdíj, járulékokból finanszírozva felosztó-kirovó elven;
  • a teljesen tőke-alapú prémiumnyugdíj egyéni számlákon;
  • és a garantált nyugdíj, amelyet adókból finanszíroznak minden helyben lakó személy számára, akinek nincs vagy alacsony a kereset-alapú öregségi nyugdíja.

Az öregségi nyugdíjkorhatár: 61 éves kortól rugalmas nyugdíjba vonulásra van lehetőség Svédországban. 67 éves kor feletti munkavégzés a munkáltató beleegyezésével lehetséges. A garantált nyugdíj esetén az igénylőnek legalább 65 évesnek kell lennie.

Munkajogi kiskönyvtár 3. rész: A munka díjazása

Közérthető példákon keresztül ismertetjük a munkabér elszámolásának, kifizetésének szabályait és részletesen bemutatjuk a távolléti díj számítását. Nem hiányozhat egyetlen számfejtéssel foglalkozó, vagy személyügyi szakember polcáról sem! Bővebb információk és megrendelés

Lapozzon bele a kiadványba >>>

Jogosultsághoz szükséges minimum időszak nincs a kereset-alapú öregségi nyugdíj és a prémiumnyugdíj esetén. Háromévnyi nyugdíjjogosultsági jövedelem a kereset-alapú kiegészítő nyugdíj esetén, és háromévnyi svédországi helybenlakás szükséges a garantált nyugdíjhoz.

Korhatár előtti nyugdíjazás: nincs ilyen koncepció.

A teljes nyugdíjra jogosultság a kereset-alapú öregségi nyugdíj és a prémiumnyugdíj esetén: nincs ilyen koncepció.

A kereset-alapú kiegészítő nyugdíj: 30 évnyi nyugdíjra jogosító kereset alapján.

Garantált teljes nyugdíjra: 40 évnyi svédországi tartózkodással lehet jogosultságot szerezni.
Az ellátás összegét meghatározó elemek a kereset-alapú öregségi nyugdíj esetén: keresetek a teljes életpálya során, életkor a nyugdíjba vonuláskor, korosztályra vonatkozó várható élettartam és a gazdasági növekedés.

 Kreditpontos rendezvények, kiadványok

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

A Wolters Kluwer Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A prémiumnyugdíj esetén, amely teljesen befektetési alapú: általános biztosítási elvek és a választott alap értéke, keresetek a teljes életpálya során, életkor a nyugdíjba vonuláskor, korosztályra vonatkozó várható élettartam.

A kereset-alapú kiegészítő nyugdíj: nyugdíjjogosultsági keresettel fedezett évek száma Svédországban (legfeljebb 30 év), kereset mértéke, életkor a nyugdíjba vonuláskor, árak és jövedelmek fejlődése a 65 évnél idősebbekre nézve.

Garantált nyugdíj (garantipension): svédországi tartózkodás hossza (legfeljebb 40 év) és a kereset-alapú nyugdíj összege.

A nyugdíj minimum összege: nincs ilyen koncepció. A Garantált nyugdíj (garantipension) ad megélhetést azok számára, akik nem vagy alacsony összegben részesülnek nyugdíjban. Teljes garantált nyugdíj összege évi SEK 94.785 egyedülállóra és SEK 84.450 házas személyre nézve.

Az ellátások maximum összege nincs ilyen koncepció a svéd nyugdíjrendszerben.

Keresőtevékenységgel egy tekintet alá eső időszakok (ún. egyenértékű időszakok): kisgyermek nevelése, katonai/ezzel egyenértékű szolgálat, tanulmányok, kereset-alapú tevékenységi/betegségi kompenzáció.

Néhány időszakra az egyének járulékot fizetnek, amelyet az állam kiegészít 18,5 százalékra.

Lehetséges-e munkát végezni a nyugdíj mellett? Igen, lehetséges.

Van-e járulékfizetési és/vagy adózási kötelezettség a nyugdíj összegéből? A svéd nyugdíjrendszerben az ellátás adózik, azonban járulékfizetés nem terheli.

További tájékoztatás a svéd nyugdíjbiztosítás honlapján található: Pensionsmyndigheten


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, Most részletezzük a folyamatot.

2023. szeptember 28.

Nyugdíjemelésről döntött a kormány

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2023. szeptember 26.

Mikor jár özvegyi nyugdíj elvált házastársnak?

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is.