Üzleti károkat is okozhatnak a rossz ERP-rendszerek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A UNIT4, a gyorsan változó vállalatok cloud-fókuszú globális szoftverszállítója ismertette legújabb, ERP-témájú kutatásának eredményeit, amelynek célja az üzleti jellegű változások vállalatokra gyakorolt hatásának mérése volt. A kutatást a vállalati alkalmazások üzleti hatásainak vizsgálatára szakosodott Mint Jutras, független piackutató- és tanácsadó cég végezte el.


A kutatás 240, menedzsment-, technológiai-, operatív- és pénzügyi szerepkörben dolgozó üzleti felhasználó megkérdezésével zajlott, és egy 2009-ben, hasonló keresztmetszetű mintán elvégzett kutatás kérdéseit tette fel újra. A cél mindkét esetében az ERP (vállalatirányítási információs rendszer) megoldások posztimplementációs módosításai által okozott üzleti zavarok felmérése és értékelése volt. Ezen belül a kutatást szponzoráló UNIT4 azt kívánta felmérni, hogy a piac széles körben bevezetett ERP rendszerei miként alkalmazkodnak az üzleti típusú változások 5 leggyakoribb formájához, nevezetesen az egyesülésekhez/felvásárlásokhoz, a vállalati átszervezésekhez, valamint a törvényi, szabályozási környezet-, a pénzügyi menedzsment – és az üzleti folyamatok változásaihoz. A kutatás során kizárták a szoftververzió frissítésekből, illetve a technikai okokból elrendelt ERP-váltásból eredő hatásokat.

Csakúgy, mint a 2009-es kutatás során – az elmúlt 4 év folyamatos ERP fejlesztései ellenére – a legnagyobb vállalatoknak még mindig komoly szoftver-módosításokat kell végrehajtaniuk az üzleti típusú változások adaptációja érdekében, ami a legtöbb ERP rendszer esetében költséges újra-kódolást jelent. Mi több, az ERP update-ek szükségességének gyakorisága ugrásszerűen meg is nőtt, 2009-hez képest 111 százalékkal emelkedett. 2009-ben a válaszadók csupán 30,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy napi, heti, havi szinten végeznek karbantartást ERP rendszerükön, ám a 2013-as felmérés során már a válaszadók 64 százaléka mondta ugyanezt, amely az üzleti típusú változások számának nagyon erős növekedését jelzi.

„A gazdasági, globális, pénzügyi és egyéb jellegű kihívások által gerjesztett változások mértéke ahelyett, hogy lassulna, inkább tovább gyorsult az elmúlt években, így világossá vált, hogy számos, a piacon elérhető ERP megoldás – a nagy technológiai újítások ellenére – nem képes ezekkel lépést tartani” – mondta Cindy Jutras, a Mint Jutras elnöke. „A legtöbb ERP rendszer rugalmatlan maradt és jelentős modifikációkat igényel a vállalati igények naprakész kielégítéséhez. Az ERP vásárlóknak fel kell ismerniük a rugalmatlan rendszerek pénzügyi eredményekre gyakorolt negatív következményeit, amelyek messze fölülmúlják a szoftverszállítók által, az üzletkötés során adott árengedmények mértékét.

A pénzügyi menedzsment változásai jelentik a legnagyobb nyomást ma az ERP megoldások szempontjából

A Mint Jutras kutatás értékelte az 5 legáltalánosabb üzleti változás – a pénzügyi menedzsment változásai; új, vagy megváltozott üzleti folyamatok; vállalati átszervezések; a törvényi, szabályozási környezet változásai; valamint a felvásárlások/egyesülések – hatásait is. A válaszadók 73 százaléka úgy vélte, a pénzügyi menedzsment által vezérelt változások mérsékelt, vagy jelentős mértékű adaptációt igényelnek az ERP rendszeren belül. A működési zavarokra utaló számok hasonlóan magasak voltak a másik négy területen is:

  • 69 százalékuk esetében mérsékelt vagy jelentős mértékű adaptáció vált szükségessé az ERP rendszerben az új vagy megváltozott üzleti folyamatok miatt;
  • 66 százalékuk esetében a szervezeti átszervezések miatt;
  • 61 százalékuk esetében a törvényi előírások változásai miatt;
  • 58 százalékuk esetében pedig az egyesülések/felvásárlások miatt.

„A felmérés eredményeit látva úgy vélem, az üzleti változások hatásai nem csupán kisebb kellemetlenségek a vállalatok számára. Az árbevételek csökkenése és/vagy a költségek növekedése miatt nagyon komoly hatásokról beszélünk” – mondta Jutras. „Az üzleti változások fenti öt típusa átlagosan a vállalatok 13-15 százalékát érinti hátrányosan a valós piacon. És itt a piaci készletértékelések csökkenéséről, a felmerülő üzleti lehetőségek elszalasztásáról, piaci részesedés csökkenésről, elhalasztott költségcsökkentési tervekről, az ügyfél-elégedettség csökkenéséről, a törvényi megfelelés hiányosságairól, alacsonyabb működési hatékonyságról, késleltetett termékbevezetésekről és rosszabb üzleti döntésekről beszélünk.”

„A UNIT4 célja a kutatással az volt, hogy felhívjuk a figyelmet egy olyan tényezőre a vásárlási döntés folyamatában, amelyről csak ritkán esik szó – a legtöbb versenytársunk ugyanis nem tartja szem előtt az üzleti változások hatásait, amikor a verzió-frissítések és –bővítések  folyamatát részletezi” – mondta Ton Dobbe, a UNIT4 termékstratégiáért és termékmarketingért felelős alelnöke. „Célunk, hogy segítsünk a vásárlóknak feltenni a megfelelő kérdéseket, mivel egy ERP rendszer bevezetésről szóló döntés óriási hatással lehet a költségekre és a vállalati működésre is, rövid- és hosszú távon egyaránt.”

A kutatás részletes eredményei itt érhetők el, angol nyelven.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.