Könnyebb hitelhez jutni a magyar cégek szerint

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Javulnak a hitelhez jutás feltételei a magyar vállalatvezetők többsége szerint. A hazai döntéshozók a regionális és a nemzetközi átlagnál is bizakodóbban látják a jelenlegi finanszírozási helyzetet – derül ki az EY Tőkebizalmi Barométeréből.

Az EY felméréséből is egyértelműen kitűnik, hogy egyre optimistábbak a magyarországi vállalatvezetők a finanszírozás kérdésében. Különösen jó hír ez annak ismeretében, hogy a hazai vállalatvezetők mintegy fele már egyértelműen a növekedésre koncentrál.

Ennek pedig nélkülözhetetlen feltétele, hogy megfelelő mértékű hitel álljon rendelkezésre, hiszen a hazai vállalati szektor hagyományosan tőkehiánnyal küzd – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere. 

ADÓMOZAIK 2014
 • Többet szeretne tudni a 2014-re vonatkozó adó-tb-számviteli változásokról?
 • Kérdései vannak?

Értesüljön az újdonságokról a nemzetgazdasági tárca, a NAV és az OEP szakembereitől, jöjjön el 2014. január 21-22-én kétnapos szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, 1097 Budapest Könyves Kálmán Krt.12-14.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A megkérdezett magyar vállalatvezetők 56 százaléka véli úgy, hogy javulnak a hitelhez jutás feltételei nemzetközi szinten. A hazai döntéshozók a regionális és a globális átlagnál is optimistábban látják a finanszírozási helyzetet: a környező országokban átlagosan 42 százalék nyilatkozott hasonlóan, világszinten pedig a vezetők 48 százaléka ilyen bizakodó – derül ki az EY felméréséből.

A hazai cégek 69 százaléka hitelből tervezi finanszírozni befektetéseit a következő 12 hónapban, 25 százalékuk saját tőkét, míg csupán 6 százalékuk a felhalmozott készpénzt fordítaná erre. 

Az EY felmérése arra is rámutat, hogy egyre kevesebb cég tervezi hitelei refinanszírozását. A megkérdezettek 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben ilyen tranzakciót tervez, amely 15 százalékos csökkenés a fél évvel korábbi eredményhez képest.

A refinanszírozást tervezők 80 százaléka a kamatköltségek csökkentése miatt tervezi ezt a lépést. A magyar cégvezetők tervei megfelelnek a regionális és a globális tendenciáknak is.

(Forrás: MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.