Online figyel a revizor

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Áprilistól az üzlet előtt ülő revizor laptopjáról figyelheti, hogy a vásárló kapott-e számlát, nyugtát. Az adóbeszedés hatékonyságát tovább növelő lépéseken túl a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett Adónap résztvevői azt is megismerhették, milyen bonyolult számítás nyomán érvényesíthető az anyasági ellátásról visszatérők járulékkedvezménye.

Áprilistól a NAV 5 milliárd forint értékű új szervere lép kapcsolatba 400 ezer pénztárgéppel. A rendszer lehetővé teszi a valós idejű lekérdezést, vagyis a fodrászüzlet előtt váró revizor a laptopján ellenőrizheti, hogy az üzletből kilépő vendég kapott-e számlát – vázolta a hatóság előtt álló új perspektívát dr. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese. A rendszer például heti bontásban grafikont is készít az egyes üzletek forgalmáról, aminek az elemzése szintén tanulságos lehet az adóellenőrök számára. Technológiai problémát az jelenthet, hogy vannak területek, amelyeken nincs internet-lefedettség: az itt működő boltok kiküldött bemérőautók adatai alapján mentesítést kaphatnak az online összeköttetés kötelezettsége alól – tette hozzá az elnökhelyettes.

A rendszer Grúziában, Azerbajdzsánban és Bulgáriában működik, és van olyan ország, ahol a számlát vagy nyugtát nem kapó vásárlót is felelősségre vonják; erre itthon nincs mód – mondta dr. Varga Árpád.

A pénztárgépek cseréje mintegy 40 milliárd forintba kerül, elképzelhető, hogy a cégek valamiféle pozitív ösztönzést is kapnak – közölte a kereskedelmet és a szolgáltató szektort izgalomban tartó új adóhatósági eszközről a NAV szakembere.

Csak fehéredik

Számos, a gazdaság fehéredését szolgáló intézkedés apró részleteire és már mutatkozó eredményeire is felhívta a hallgatóság figyelmét a NAV elnökhelyettese.

Nyomatékosította például, hogy a készpénzforgalom 1,5 millió forintos limittel való korlátozása csak a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettekre vonatkozik, magánszemélyekre nem; termék, szolgáltatás vásárlásakor érvényes, hiteltörlesztéskor nem. Ha a NAV úgy találja, hogy két üzleti partner megszegi a jövő évtől hatályos előírást, mérlegelés nélkül mulasztási bírságot szab ki. A bírság a limitet meghaladó összeg 20 százaléka, amelyet mindkét félnek (tehát a készpénzt adó és a készpénzt elfogadó vállalkozásnak is) meg kell fizetnie. Ez elég visszatartó erő – értékelt a NAV elnökhelyettese.

Tavaly júliusban 1397 gabonát szállító kamion lépte át a magyar határt, az év egészében kétszer annyi búzát értékesítettünk külföldre, mint amennyit megtermeltünk; idén júliusban a kamionforgalom 497-re csökkent – ez volt a fordított áfázás bevezetésének hatása. Mást is utaztatunk, például homokot és műtrágyát – vázolta a fordított adózás bevezetésének drámai hatását és lehetséges perspektíváját dr. Varga Árpád.

További visszatartó erőt jelent majd az áfacsalások terén, hogy jövő év júliusától mindenki megnézheti a NAV honlapján, hogy a tételes áfázás keretében partnercégei mit jelentettek róla. Az adatmennyiség kezelése és az adótitok biztosítása (ti. garantálni kell, hogy minden cég csak a saját adataihoz férjen hozzá) miatt az erre szolgáló informatikai rendszer kiépítése nem mindennapi feladat – mondta a NAV elnökhelyettese.

Érthetővé vált a szochó-kedvezmény

A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett, szociális hozzájárulási adókedvezmények sem egymással, sem a régi kedvezményekkel nem vonhatók össze, és kizárólag munkaviszonyban állókra érvényesíthetők; a kedvezmények mértéke főállású munkavállalókra vonatkozik, nem főállású dolgozók esetén arányosítani kell. A kedvezmény alapja valamennyi esetben a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint, kivéve a kutatókra szóló kedvezménynél, amelynek alapja havi bruttó 500 ezer forint – mondta előadásában Széll Zoltánné, a NAV főtanácsadója.

A szakképzettséget nem igényló munkakörök betöltőjére vonatkozó kedvezmény a cégnél már dolgozókra is alkalmazható – ez szolgálja a munkahelymegőrzést. Az életkorhoz kötődő kedvezmény is vonatkozik a már a társaságnál dolgozókra, és arra a hónapra is érvényesíthető, amelyben a dolgozó betölti 25. vagy 55. évét. Pályakezdőnek a jogszabály szerint az minősül, akinek korábban nem volt 180 nap munkaviszonya: erről számukra a a NAV ad igazolást – sorolta a részleteket a szakember. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az 55 éves kor felett járó adókedvezmény a jogszabály tiltó rendelkezéseinek hiányában jelenleg a nyugdíjasokra is érvényesíthető. Ezekkel szemben a tartósan álláskeresőhöz kötődő adókedvezmény csak azután a munkavállaló után jár, akit 2013 január elseje után vesznek fel; a tartós munkanélküliséget a foglalkoztatási hivatal igazolja – magyarázta Széll Zoltánné.


A fentieknél jóval bonyolultabb az anyasági ellátásokhoz kötődő járulékkedvezmény, ráadásul az csak a gyed, a gyes, és a gyet-ről visszatérők után jár, a tgyás nincs felsorolva a jogszabályban. Fő szabályként a kedvezmény 45 hónapig érvényesíthető, de a kedvezményezett foglalkoztatás legfeljebb 3 év lehet, így minden cégvezetőnek érdemes jól körülnéznie: van-e az alkalmazottak között olyan, aki nem túl rég tért vissza gyermeke mellől a munkahelyre, és esetében érdemes külön megnézni, jár-e még az adókedvezmény. A 45 hónapos időszak attól a naptól számít, amikor az anyasági ellátásról visszatérő ismét munkába áll, és induláskor a 2013 január 1-jén dolgozó munkavállalók után is érvényesíthető.

Szja-módosítások: most nem volt rekord

Idén 12-szer módosult az szja-törvény a tavalyi 18 után: nyugalmi állapotban vagyunk – mondta előadásában dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője.

Most a legfontosabb változás az, hogy 2013-tól megszűnik a félszuperbruttó, ami helyes, mert az alacsony adókulcs-nagy vetítési alap párosításánál egyszerűbb az új rend – mondta. A ténylegesen 16 százalékos szja-kulcs bevezetése azt jelenti, hogy 202 ezer forintos havi jövedelem felett 4,3 százalékkal nő a nettó fizetés egészen 661 850 forintig; onnantól csökken, a járulékplafon megszüntetése miatt – magyarázta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az adómentes külföldi jövedelmet 2013-tól tájékoztató adatként a bevallásokon szerepeltetni kell – közölte az adószakértő. Ennek az az oka, hogy a vagyonosodási vizsgálatok során sokszor tapasztalták a revizorok, hogy legális, külföldről származó jövedelem volt a vagyongyarapodás forrása; ez a módosítás után nem fordulhat elő.

A cafeteria 2013-tól érvényes rendszeréről elhangzott: az egészségbiztosítási hozzájárulás mértéke 10-ról 14 százalékra nő, így a béren kívüli juttatások közterhe 30,2-ról 35,7 százalékra emelkedik. A cafeteria így is sokkal olcsóbb, mint bért fizetni – fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs. Az 50 ezer forintnyi sportcélú juttatás mentessége kiterjed a kultúrára is a film kivételével – hívta fel a hallgatóság figyelmét. • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • adokodex2

  A Complex Kiadó gondozásában idén először egyszerre jelent meg az Adó-kódex Adótörvények 2013/I. és II. A kiadványok tartalmazzák a legfontosabb adótörvények egységes szerkezetű, 2013. január elsejétől hatályos szövegét az évközi és év végi változások kiemelésével, valamint a változások részletes, példákkal illusztrált magyarázatait. Az előfizetők november 23-ától már elektronikusan hozzáférnek a magyarázatokhoz és a jogszabályokhoz. (Promóciós tartalom)

 • számológép

  Jövőre köztudottan két új adónemmel bővül a kisebb vállalkozások által választható adónemek palettája. Összehasonlító kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatja, melyik adózási forma éri meg Önnek a legjobban.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Románia

  Letett a román szociálliberális kormány arról, hogy úgynevezett szolidaritási adót vessen ki a jól kereső munkavállalókra - jelentette be Mihai Tudose miniszterelnök kedden.

 • billentyű, vásárlás, kosár, webshop

  Az Európai Bizottság friss felmérése szerint egyre több uniós fogyasztó intézi vásárlásait az interneten keresztül, és erősödik az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmuk is, különösen a más uniós országokból történő internetes vásárlásnál.

 • reklám

  2017 májusában ismét változtak a reklámadó szabályai, melyek miatt adó-visszatérítésre van lehetőség, de a 2017 januárjától érvényben lévő módosítások miatt milliárdos bírság is elképzelhető - hívja fel a figyelmet közleményében a Leitner + Leitner tanácsadó cég.

 • Tállai

  Idén újabb 15, jövőre pedig további 64 helyszínen nyílik úgynevezett NAV-ablak – nyilatkozta a Magyar Időknek Tállai András, az adóhatóság vezetője.

 • jog

  Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), június végén 3003 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, és 1880 társaság, szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan az adóhatóságnak - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.