Spórolunk a nyugdíjakon

A GDP-arányos nyugdíjkiadások aránya 2026-ig mintegy 2,5 százalékponttal csökken, negyed részben az ellátotti létszámot érintő szigorítások, háromnegyed részben pedig az új, inflációs indexálási szabályoknak köszönhetően − írja a Napi Online a jegybank számításai alapján.

A nyugdíjkorhatár emelése az 1952-ben születetteket érinti elsőként, a fokozatos emeléssel érintett korosztályok 2014 és 2022 között jelennek meg a nyugdíjrendszerben. A korhatáremelés hatását rövid távon némileg mérsékli, hogy a korai nyugdíjazást szigorító intézkedést megelőzően nyugdíjba vonultak még csökkentik azok számát, akiket a korhatáremelés érintene – olvasható a lapban.

A következő 15 évben a teljes népesség 3 százalékkal csökken, a 60 éven felüliek létszáma ugyanakkor 14 százalékkal növekszik. A nyugdíjrendszer kiadásainak változását az ellátotti létszám és az ellátások növekedése határozza meg: mivel az állomány cserélődése lassú, az indexálási szabályok különösen fontosak. Az indexálás változása a következő 15 évben a GDP-arányos kiadások csökkenése irányába hat.

A GDP-arányos nyugdíjkiadások aránya 2026-ig mintegy 2,5 százalékponttal csökken, amit egynegyed részben az ellátotti létszámot érintő szigorítások, háromnegyed részben az új, inflációs indexálási szabályok magyaráznak – áll a jegybank elemzésében.

Részleteket itt talál.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Újdonságok

 • képfogás

  A Pénzügyi Békéltető Testület a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolásával kapcsolatos jogviták elsődleges fóruma lesz.

 • pénz

  2017-re a minimálbér összege megegyezne a létminimum összegével.

 • pénz

  2015-ben a közszférában a pedagógusok kivételével alig lesz béremelés, az újra elinduló áremelkedés pedig a versenyszektorban is fékezi a reálkeresetek emelkedését - prognosztizálja a GKI.

 • pénz

  Bejelentették a családi adóalap-kedvezmény mértékének megemelését a kétgyermekeseknél - írja az RSM DTM blogja. Az RSM DTM az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számításokat végzett, miképpen alakulnak  a nettó kifizetések.

 • krokodil

  Három krokodilbőrből készült kalapot foglaltak le a repülőtéren - közölte honlapján az adóhatóság.
   

Ajánló

Szaklap ajánló

Bejelentkezés

bejelentkezés
Elfelejtett jelszó