Cégek netkapcsolata: a sereghajtók között - infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A hazai vállalkozások szűk kilenctizedének van netkapcsolata, ami jócskán elmarad az uniós átlagtól. Munkája során az alkalmazottak egynegyede használja az internetet. Az InfoTandem heti infografikája.

A magyarországi vállalkozások 89 százaléka csatlakozott az internetre 2012-ben. Ez 6 százalékponttal marad el az EU átlagától, s a közösségen belül a 25. helyre elég; ennél alacsonyabb rátát csak Bulgáriában és Romániában mértek.

InfoTandem_IT

 

A KSH adatai szerint az internetre előfizető cégek közel háromnegyede tavaly még mindig valamilyen DSL-típusú szolgáltatást vette igénybe. A széles sávú mobilkapcsolat használati aránya nemzetgazdasági szinten 3 százalékponttal, 39 százalékra esett vissza – valószínűleg azért, mert a döntéshozók úgy gondolták, ezen viszonylag fájdalommentesen tudnak spórolni. A méret szerinti eltérések azonban nagyok: a kisebb cégeknek csupán egyharmada, a 250 fő felettieknek viszont bő háromnegyede használ gyors mobilkapcsolatot. Ezen keresztül az érintettek döntő többsége képes hozzáférni a cég e-mail rendszeréhez, több mint felük a dokumentumait is el tudja érni, kétötödük pedig üzleti szoftvereket is futtat ilyen módon.

Tavaly a netkapcsolatos vállalkozások 70 százalékának volt saját honlapja, ami 3 százalékpontos javulás egy év alatt. Termék- és szolgáltatásinformációkhoz e weboldalak 86 százalékán hozzájuthatunk, online megrendelésre azonban csak jó egynegyedüknél van mód. Az informatikai megoldások megjelenése a vállalati folyamatokban költségcsökkentő hatású, ennek megfelelően az erőforrás-tervező (ERP) és az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) rendszerek alkalmazása egyaránt erősödő trendet mutat. Effélékre főként a nagyobb társaságok áldoznak; a 250 fő felettiek több mint fele használ például ERP megoldásokat.

Közigazgatási ügyeit a cégek több mint háromnegyede – 77 százaléka – már 2011-ben is teljes mértékben elektronikus úton intézte; ez egy év alatt 26 százalékpontos előrelépésnek felelt meg (frissebb összesítés még nem készült erről). A cégek 94 százaléka az áfa, 91 százalékuk pedig a tb-járulék bevallására is használta a hálót. Egyötödük különböző tenderek dokumentumaihoz szintén hozzáfért így.

A teljes nettó árbevétel közel egyötöde, 12,1 ezer milliárd forint számítógépes hálózat igénybevételével képződött 2011-ben, ami folyó áron 12 százalékos növekedést tükröz. Az elektronikus úton szerzett bevételek közül a weboldalon keresztüliek 3 százaléknyira zsugorodtak az összforgalmon belül, miközben 16 százalékra nőtt az úgynevezett automatikus adatcsere részesedése. A kettő együttes, 19 százalékos aránya 4 százalékponttal magasabb az uniós átlagnál, s a vizsgált évben az ötödik legmagasabb volt az akkori tagországok között.

A hazai cégek 9 százaléka értékesített weboldalon keresztül, az ezen csatornán beszerzők súlya viszont 28 százalékos. Az elektronikus adatcserét a társaságok 4–5 százaléka használta eladásra, illetve vásárlásra.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Emelkedőben a hazai földárak - infografika

 • infograf_it

  A lakosság 71 százaléka immár nálunk is rendszeresen használja a világhálót; ez alig marad el az uniós átlagtól. Az InfoTandem heti infografikáján az is látszik, hogy a hazai háztartások 68 százaléka széles sávú hozzáféréssel dicsekedhet.

 • Infografika_balaton

  A Balaton térségébe az idei első félévben a tavalyinál valamivel több vendég érkezett, háromnegyedük belföldről. Az összes vendégéjszaka egyharmadát Hévízen töltötték el, döntő részben külföldiek. Az InfoTandem heti infografikája.

 • InfoTandem_földárak

  Évről évre emelkednek a hazai földárak. A legtöbbet a szőlőparcellák érnek, de forgalmuk minimális. Ugyanakkor egy 2009-ben megvásárolt átlagos szántót – amint az az InfoTandem heti infografikájáról leolvasható – tavaly 36,5 százalékos haszonnal lehetett továbbadni.

 • infografika, elégedettség

  Enyhén negatív értéket vett fel az az új mutatószám, amellyel a GKI a magyar társadalom élet-elégedettségét igyekszik megragadni. Amint azt az InfoTandem heti infografikája is mutatja, a jövedelem önmagában kevés a boldogsághoz; ennél fontosabb, hogy okunk van-e optimistán tekinteni a jövőbe.

 • létminimum

  Az egy felnőttből álló háztartás havi létminimuma 2012-ben 85,96 ezer forint volt; ez 2,4 százalékkal magasabb, mint egy esztendővel azelőtt. Az InfoTandem heti infografikájáról az is leolvasható, hogy egy tipikus négyfős családnál fejenként 62,32 ezer forintra rúgott ez a summa.

 • gépjárműeladások

  Egyedül a motorkerékpárok mezőnye mutatott némi bővülést 2013 első félévében, ám ez csak a drámaian gyenge tavalyi teljesítménynek köszönhető. A személyautók még lemaradásban vannak, de éves szinten 10 százalékos előrelépés remélhető. Az InfoTandem heti infografikája.

 • A NAV kommunikációja - Infografika

  Minden fronton látványosan felpörgött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kommunikációja az elmúlt esztendőben. A legnagyobb mértékben a rádióműsorok között szaporodtak meg az adózással kapcsolatos anyagok, de hatalmas forgalmat produkált a NAV integrált honlapja is. Az InfoTandem heti infografikája.

 • infografika_bankszektor

  A lényeges javulás ellenére még mindig hatalmas veszteséget mutat a magyarországi bankok 2012-es összesített mérlege. Az InfoTandem heti infografikája ugyanakkor jól szemlélteti, hogy a több évi meredek zuhanás után tavaly már kifelé tartottak a vízből a pénzintézetek.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.