Számviteli szoftverevolúció

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A számítógépek és az internet megjelenése új alapokra helyezte a számviteli munkavégzést. A kérdés az, hogy milyen informatikai megoldásokkal lehet a számviteli információk feldolgozását tovább gyorsítani.

Napjainkban számos programfejlesztő cég ajánlja számviteli szoftvereit a vállalkozások számára, amelyek felépítésben, konstrukcióban eltérnek egymástól. Alapvetően három típusú számviteli szoftvert különböztethetünk meg:

 • „allinone” könyvelőprogramok,
 • moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek,
 • integrált vállalatirányítási rendszerek.

Az „allinone” könyvelőprogramok egy nagy egységként nyújtanak megoldást a vállalkozásnál felmerülő gazdasági események rögzítésére és feldolgozására. Számos - általában magyar - fejlesztésű szoftverrel találkozhatunk ezen kategóriában, amelyekre elsősorban az egyszerűség és a költséggazdaságosság jellemző. Ezen programok hátránya ugyanakkor a rugalmatlanság, az adatbázis-kezelés és a programok zártsága biztosítása terén jelentkező esetleges hiányosságok.

A moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek különböző funkciókat különböző programrészek segítségével látnak el, azonban az információk tárolására közös, központi adatbankot használnak. Ezeknél a szoftvereknél a fejlesztés és a karbantartás, az aktualizálás folyamatosan történik, amely azonban többletköltséggel jár.

Az integrált vállalatirányítási rendszerek a vállalati erőforrások tervezésére alkalmas informatikai megoldások, amelyek segítségével megvalósul a vállalati folyamatok teljes körű átlátása, azok tervezése, felügyelete és ellenőrzése. Ezen szoftveres alkalmazások az együttes és integrált vállalatirányítást modulokból felépítkezve látják el. Az integrált vállalatirányítási rendszerek használatából elérhető számviteli előnyök jóval meghaladják az esetlegesen felmerülő hátrányokat.

A számviteli szoftverekkel kapcsolatban felmerülő általános igények az integráltság, a modularitás, a rugalmasság, a nemzetköziség, a paraméterezhetőség, a megbízhatóság, az interaktivitás és a biztonság.

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt a „felhő alapú” (cloud computing) adattárolási módszer. Amikor a felhasználó egy cloud szolgáltatást vesz igénybe, akkor a szolgáltatójának erőforrásait használja, miközben az adatai részben vagy teljes mértékben távoli adatközpontok megbízható rendszereiben kerülnek eltárolásra, feldolgozásra.

A számviteli szoftverek kialakulásának történetéről, a jelenleg használt rendszerek jellemzőiről és a lehetséges jövőbeli fejlesztési irányokról Dr. Kántor Béla és Várkonyiné Juhász Mária írnak a Számviteli Tanácsadó 2012/10. számában megjelent cikkükben.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!