Számviteli szoftverevolúció

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A számítógépek és az internet megjelenése új alapokra helyezte a számviteli munkavégzést. A kérdés az, hogy milyen informatikai megoldásokkal lehet a számviteli információk feldolgozását tovább gyorsítani.

Napjainkban számos programfejlesztő cég ajánlja számviteli szoftvereit a vállalkozások számára, amelyek felépítésben, konstrukcióban eltérnek egymástól. Alapvetően három típusú számviteli szoftvert különböztethetünk meg:

 • „allinone” könyvelőprogramok,
 • moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek,
 • integrált vállalatirányítási rendszerek.

Az „allinone” könyvelőprogramok egy nagy egységként nyújtanak megoldást a vállalkozásnál felmerülő gazdasági események rögzítésére és feldolgozására. Számos - általában magyar - fejlesztésű szoftverrel találkozhatunk ezen kategóriában, amelyekre elsősorban az egyszerűség és a költséggazdaságosság jellemző. Ezen programok hátránya ugyanakkor a rugalmatlanság, az adatbázis-kezelés és a programok zártsága biztosítása terén jelentkező esetleges hiányosságok.

A moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek különböző funkciókat különböző programrészek segítségével látnak el, azonban az információk tárolására közös, központi adatbankot használnak. Ezeknél a szoftvereknél a fejlesztés és a karbantartás, az aktualizálás folyamatosan történik, amely azonban többletköltséggel jár.

Az integrált vállalatirányítási rendszerek a vállalati erőforrások tervezésére alkalmas informatikai megoldások, amelyek segítségével megvalósul a vállalati folyamatok teljes körű átlátása, azok tervezése, felügyelete és ellenőrzése. Ezen szoftveres alkalmazások az együttes és integrált vállalatirányítást modulokból felépítkezve látják el. Az integrált vállalatirányítási rendszerek használatából elérhető számviteli előnyök jóval meghaladják az esetlegesen felmerülő hátrányokat.

A számviteli szoftverekkel kapcsolatban felmerülő általános igények az integráltság, a modularitás, a rugalmasság, a nemzetköziség, a paraméterezhetőség, a megbízhatóság, az interaktivitás és a biztonság.

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt a „felhő alapú” (cloud computing) adattárolási módszer. Amikor a felhasználó egy cloud szolgáltatást vesz igénybe, akkor a szolgáltatójának erőforrásait használja, miközben az adatai részben vagy teljes mértékben távoli adatközpontok megbízható rendszereiben kerülnek eltárolásra, feldolgozásra.

A számviteli szoftverek kialakulásának történetéről, a jelenleg használt rendszerek jellemzőiről és a lehetséges jövőbeli fejlesztési irányokról Dr. Kántor Béla és Várkonyiné Juhász Mária írnak a Számviteli Tanácsadó 2012/10. számában megjelent cikkükben.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.