Számviteli szoftverevolúció

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A számítógépek és az internet megjelenése új alapokra helyezte a számviteli munkavégzést. A kérdés az, hogy milyen informatikai megoldásokkal lehet a számviteli információk feldolgozását tovább gyorsítani.

Napjainkban számos programfejlesztő cég ajánlja számviteli szoftvereit a vállalkozások számára, amelyek felépítésben, konstrukcióban eltérnek egymástól. Alapvetően három típusú számviteli szoftvert különböztethetünk meg:

 • „allinone” könyvelőprogramok,
 • moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek,
 • integrált vállalatirányítási rendszerek.

Az „allinone” könyvelőprogramok egy nagy egységként nyújtanak megoldást a vállalkozásnál felmerülő gazdasági események rögzítésére és feldolgozására. Számos - általában magyar - fejlesztésű szoftverrel találkozhatunk ezen kategóriában, amelyekre elsősorban az egyszerűség és a költséggazdaságosság jellemző. Ezen programok hátránya ugyanakkor a rugalmatlanság, az adatbázis-kezelés és a programok zártsága biztosítása terén jelentkező esetleges hiányosságok.

A moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek különböző funkciókat különböző programrészek segítségével látnak el, azonban az információk tárolására közös, központi adatbankot használnak. Ezeknél a szoftvereknél a fejlesztés és a karbantartás, az aktualizálás folyamatosan történik, amely azonban többletköltséggel jár.

Az integrált vállalatirányítási rendszerek a vállalati erőforrások tervezésére alkalmas informatikai megoldások, amelyek segítségével megvalósul a vállalati folyamatok teljes körű átlátása, azok tervezése, felügyelete és ellenőrzése. Ezen szoftveres alkalmazások az együttes és integrált vállalatirányítást modulokból felépítkezve látják el. Az integrált vállalatirányítási rendszerek használatából elérhető számviteli előnyök jóval meghaladják az esetlegesen felmerülő hátrányokat.

A számviteli szoftverekkel kapcsolatban felmerülő általános igények az integráltság, a modularitás, a rugalmasság, a nemzetköziség, a paraméterezhetőség, a megbízhatóság, az interaktivitás és a biztonság.

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt a „felhő alapú” (cloud computing) adattárolási módszer. Amikor a felhasználó egy cloud szolgáltatást vesz igénybe, akkor a szolgáltatójának erőforrásait használja, miközben az adatai részben vagy teljes mértékben távoli adatközpontok megbízható rendszereiben kerülnek eltárolásra, feldolgozásra.

A számviteli szoftverek kialakulásának történetéről, a jelenleg használt rendszerek jellemzőiről és a lehetséges jövőbeli fejlesztési irányokról Dr. Kántor Béla és Várkonyiné Juhász Mária írnak a Számviteli Tanácsadó 2012/10. számában megjelent cikkükben.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.