1963 óta nem volt ilyen inflációs adat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az üzemanyagárak jelentős csökkenése miatt negatív az előjel.


A fogyasztói árak novemberben átlagosan 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg októberhez képest 0,4 százalékkal mérséklődtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: novemberben kizárólag a járműüzemanyagok árának mérséklődése okozta a rendkívüli csökkenést havi bázison. Már hatodszor fordult elő idén, hogy éves összevetésben negatív előjelű a fogyasztói árindex, de ez nem nevezhető általánosnak minden főcsoportban, így nem defláció – tette hozzá.

Előzőleg 1963-ban volt példa hasonló mértékű éves árcsökkenésre. Az éves árcsökkenéshez a legnagyobb mértékben a háztartási energia, az üzemanyagok, és a ruházati cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése járult hozzá.

Londoni elemzők 0,5 százalékos éves árcsökkenésre számítottak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.