2,4 százalékkos az infláció az euróövezetben


Az EU egészében 3,6-ról 3,1 százalékosra csökkent az éves infláció novemberen.

Csökkent az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban novemberben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közölt végleges adatai szerint.

Az euróövezetben az éves fogyasztói árindex 2,4 százakék volt novemberben az októberi 2,9 százalék után. Az Európai Unióban a fogyasztói árnövekedés 3,1 százalékra lassult az októberi 3,6 százalékról.

Az euróövezetben 0,6 százalékos, az EU-ban pedig 0,4 százalékos havi árcsökkenést jegyeztek fel novemberben.

Az euróövezetben éves összevetésben az energiaárak csökkentek a legnagyobb mértékben novemberben, 11,5 százalékkal az októberi 11,2 százalékos csökkenés után. A legnagyobb áremelkedés továbbra is az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek körében volt, 6,9 százalék novemberben az októberi 7,4 százalék után.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).