Kamatot vágott az MNB


A 75 bázispontos alapkamat-csökkentés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybank idén és jövőre a korában vártnál kisebb inflációt és növekedést valószínűsít.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,75 százalékra csökkentette az alapkamatot idei utolsó kamatdöntő ülésén kedden; a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A jegybank a szintén kedden megjelent legfrissebb Inflációs jelentésében enyhén csökkentette inflációs prognózisát: a szeptemberben várt 17,6-18,1 százalék után most 17,6-17,7 százalékos árszínvonal-emelkedésre számítanak idén. GDP-növekedési előrejelzésük a korábbi -0,5-0,5 százalékról -0,6-(-0,4) százalékra változott.

Az MNB 2024-re 4,0-5,5 százalék közötti sávban várja az inflációt a szeptemberi 4,0-6,0 százalékkal szemben, növekedési prognózisát pedig 3,0-4,0 százalékról 2,5-3,5 százalékra módosította.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.