A geopolitikai bizonytalanságok ellenére továbbra is optimisták a cégvezetők


Továbbra is optimisták a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban a világ legnagyobb vállalatainak vezérigazgatói, de saját vállalatuk növekedésébe vetett bizalmuk csökkent, míg a gazdasági növekedés kockázatai között első helyre a geopolitikai és politikai bizonytalanság került – derült ki a KPMG globális felméréséből.

A globális tanácsadó cég kilencedik KPMG CEO Outlook 2023 felmérése szerint a tavalyi 71 százalék után idén a vállalatvezetők 73 százaléka volt bizakodó a világgazdaság három éves kilátásaival kapcsolatban, míg saját cégük növekedésébe vetett bizalmuk három éves mélypontra, 77 százalékra csökkent.

A növekedés kockázatai között első helyre ugrott a geopolitikai és politikai bizonytalanság, míg egy évvel korábban a politikai bizonytalanság a rangsorban a hetedik helyen állt.

A kockázatok között 2022-ben és 2023-ban az első háromban szerepeltek a szervezeti-működési problémák, illetve a feltörekvő/diszruptív technológiák.

A hosszan tartó bizonytalanság, az egybefonódó válságok – polikrízis – arra kényszerítette a vezérigazgatókat, hogy céltudatos megközelítéssel reagáljanak a bizonytalanságokra, átértékeljék stratégiai prioritásaikat, és együttműködésre épülő vezetői magatartással éljenek – értékelte a kutatás eredményeit Rózsai Rezső, a KPMG vezérigazgatója a közleményben.

A felmérés rávilágított arra, hogy a vállalatvezetők stratégiai prioritásai továbbra is három fő csoportba sorolhatók: technológia-digitalizáció-AI (mesterséges intelligencia), az ESG (környezeti, társadalmi és vállalati irányítási kérdések) keretrendszer, valamint a munkaerő megtartása és tehetséggondozás.

A felmérés szerint az ESG már az üzleti sikeresség alapját képezi, és a vezérigazgatók 69 százaléka állítja, hogy ezeket a szempontokat az értékteremtés eszközeként építették be üzleti tevékenységébe.

Tízből 7 vállalatvezető középtávú befektetéseinek élén a generatív mesterséges intelligencia áll, de legtöbben (57 százalék) az új technológiába történő beruházásoknál etikai kihívásokat hozták fel visszatartó erőként.

A mesterséges intelligencia és a gyorsan változó technológiai környezet miatt a cégvezetők szerint megnőtt az igény a gyorsabb reagálásra, a hatékonyabb együttműködésekre, ezért közel kétharmaduk (64 százalék) arra számít, hogy a következő három évben teljes mértékben visszatérnek az irodai munkavégzéshez.

Tízből közel kilencen (87 százalék) kilátásba helyezte, hogy az irodai munkavégzést pénzügyi jutalommal, vagy előreléptetéssel ösztönzik. A KPMG idei felmérésében a világ 11 országának 1325 vállalatvezetője vett részt. Az általaluk képviselt cégek mindegyikének árbevétele meghaladta az 500 millió dollárt, egyharmaduk éves forgalma pedig átlépte a 10 milliárd dolláros határt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

Közös adományozásra hív az Ökomenikus Segélyszervezet és a Mastercard

Az ügyfeleket bevonva indított közös adományozási programot az Ökumenikus Segélyszervezet támogatására az MBH Bank és a Mastercard. A karitatív kampány során minden bankkártyás vásárlás után gyarapodik az MBH Bank és a Mastercard által a segélyszervezetnek adományozott összeg. A jótékonysági kampány az idei ünnepi időszakban, december 4. és 31. között zajlik, az ügyfeleknek pedig nincs más teendőjük, mint használni Mastercard bankkártyájukat.

2023. december 7.

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 7.

Átrendeződés az ingatlanpiacon: felértékelődtek a korszerű irodák

Megtörtént a fordulat, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a bérlők egyre inkább az alacsony üzemeltetési költségű, korszerű irodákat keresik, és ezt szem előtt tartva akár magasabb bérleti díjat is hajlandóak fizetni. A kereslet átrendeződése azoknak a property- és facility management cégeknek is kedvez, amelyek korszerű megoldásokkal, erős szakértői csapattal képesek magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleiknek. A siker egyik kulcsa a hatékony energiagazdálkodás.