A Magyar Suzuki stabil évet zárt 2023-ban


A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen – mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. Vezérigazgatója.

A cég vezetője az elmúlt év tevékenységét értékelve kiemelte: a Suzuki a magyar gazdaság megbízható szereplője volt a nehéz gazdasági feltételek közepette, a biztonságos és stabil működésre összpontosítottak. A cég 55 millió eurót fordított fejlesztésekre, az idén 75 millió eurót terveznek. Emlékeztetett: a tulajdonos az alapítás óta 2 milliárd eurót fordított beruházásokra.

Krisztián Róbert vezérigazgató-helyettes arról számolt be, hogy a Suzuki nagyon jó évet zárt 2023-ban, az első félévben jelentkező kapacitáskiesést és autóhiányt a második félévben sikerült pótolni. A termelés 24,3 százalékkal nőtt, 160 338 Vitarát és S-Cross-t gyártottak, 88,5 százalék hibrid modell volt.

Jól teljesítettek a Suzuki modelljei az értékesítésben is. Az esztergomi gyár globálisan 161 763 autót szállított ki öt kontinens 123 országába, 156 213 esztergomi gyártású volt. Az eladott járművek 92 százaléka ment exportra.

Magyarországon 12 167 új Suzuki került forgalomba, ebből 10 957 esztergomi gyártású volt. A márka piaci részesedése 11,3 százalék a magyarországi újautó-piacon. A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a Magyarországon eladott járművek fele céges, fele magánvevőhöz került.

A pénzügyi eredményeket Fejesné Gyurján Ildikó HR-ért, pénzügyekért, informatikáért felelős operatív igazgató ismertette. Tájékoztatása szerint a Magyar Suzuki Zrt. nettó árbevétele 2,871 milliárd euró volt 2023-ban, 33,9 százalékkal nőtt. A belföldi értékesítés 272,6 millió eurót, az exportértékesítés 2,598 milliárd eurót tett ki. Az adózás utáni eredmény 141,7 millió euró volt. A cég osztalékot nem fizetett, a nyereséget az eredménytartalékba helyezik.

A tervek szerint a Magyar Suzuki Zrt. az idén 130 ezer autót értékesít, az import mintegy 5 ezer darab lesz. A tervezett árbevétel eléri a 2,3 milliárd eurót.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint január-júniusban 7,5 millió vendég 17,8 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, ami 7,6 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi rekordév első fél évi értékét – összegezte pénteken kiadott elemzésében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

2024. július 19.

Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is. A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb, utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot – írták.