Az adón is lehet spórolni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megváltozott gazdasági környezet a cégek pénzügyi terveinek átírását, illetve a stratégiai célok újrafogalmazását kényszeríti ki. A változások az adókötelezettségeket is érintik, a szokásosnál fontosabb lesz az adóalapokat minimalizálni, a felesleges büntetéseket elkerülni, illetve az adóteher-fizetés elhalasztásának lehetőségével élni.

Általános tapasztalat, hogy a hazai cégek még mindig nem teljes körűen és pontosan tájékozódnak az elérhető összes adóalap-csökkentési lehetőségről. Jellemző példa, hogy csak ritkán használják ki a társaságok a kutatás-fejlesztés területén érvényesíthető kedvezményeket. A teherfizetés elhalasztása komoly cash flow előnyökkel járhat, a büntetések elkerülésének legegyszerűbb módja pedig az adóbevallásban szereplő állítások alapos alátámasztása.

Az adóoptimalizálás lehetséges még például a behajthatatlan követelések ügyes kezelésével, az értékcsökkentési lehetőségek kihasználásával, illetve a veszteségelhatárolással is.
A korábban elnyert adókedvezmények sokszor valamilyen feltétel teljesítése esetén érvényesek csak, ezeket a néhány évvel ezelőtt még reális jövőbeni kötelezettségeket a jelenlegi környezetben nehezebb lehet teljesíteni. Mégis érdemes alaposan utánanézni, mik voltak ezek a vállalások, hogy legalább ne érje felkészületlenül a céget az adóelőny esetleges elvesztése.

Az idén a társasági adónál a devizaárfolyamok hektikus ingadozása megnehezíti a cégeknél az adóelőleg-feltöltési kötelezettség szabályos teljesítését, érdemes figyelni a nagyságrendet jelentő tételekre, és megpróbálni idejekorán azonosítani ezek hatását a társasági adó alapjára.

Az áfa a legformálisabb adónem, emiatt fokozott figyelemmel ajánlott a formai szabályok betartására felügyelni, nehogy valamilyen figyelmetlenségi hiba miatt szakadjon a vállalat nyakába a büntetés. Mivel az általános forgalmi adó esetében létezik a csoportos adóalanyiság intézménye Magyarországon, a kapcsolt vállalkozások közötti áthárításokkal tényleges megtakarítás is elérhető.

Közvetve az adófizetés kérdésköréhez kapcsolódik az alkalmazottak juttatásainak formája is. Az év vége nagyszerű alkalom arra, hogy a cafeteria-rendszerek bevezetésén, illetve átdolgozásán gondolkozzanak a cégek. A juttatási lehetőségek széles köre lehetővé teszi ugyanis a kedvezményes díjazás testreszabását az alkalmazottak lehető legnagyobb megelégedésének elérése érdekében.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Eljárást indított a GVH az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, a vállalkozás nem kellő gondossággal kialakított kommunikációjára hivatkozva – közölte a hatóság. Az ALDI jelezte, együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

2024. július 18.

NGM: a SZÉP-kártya továbbra is a belföldi turizmus motorja

Tovább erősödik a SZÉP-kártya népszerűsége, ezt mutatja, hogy 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).