Jeremie program: jön a kockázati tőke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan elérhető lesz Magyarországon az Európai Bizottság kis- és középvállalkozások támogatására kezdeményezett Jeremie programjának – mikrohitel és portfóliógarancia után elérhető – harmadik eleme, a kockázati tőke is.

Erre adott zöld jelzést a több hónapos notifikációs folyamat lezárásával és minapi engedélyével az Európai Bizottság – jelentette be kedden Benke Ákos, a hazai Jeremie programot menedzselő Magyar Vállalkozásfinanszírozási (MV) Zrt. vezérigazgatója.
Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében 35 milliárd forint használható fel kockázati tőkeként. A majdani alapkezelőknek a tervek szerint 2009 januárjában írják ki a pályázatokat, s a vezérigazgató nem titkolta, hogy az MV Zrt. komoly érdeklődésre számít. A pályázásnál fontos feltétel, hogy a felhívásokra kizárólag olyan alapkezelők nevezhetnek, amelyek a tőkepiaci törvény értelmében jogosultak kockázatitőke-alap kezelésére, megfelelő szakmai referenciákkal rendelkeznek, és képesek a szükséges magánforrás bevonására. Az európai uniós pénz és az ehhez társuló magánforrás kockázati tőke formájában az alapkezelők közreműködésével jut el a vállalkozásokhoz. Az MV Zrt. közös alapokat hoz létre a központi régión kívül, Közép-Magyarország területén a Co-investment Alap szervezi majd a tranzakciókat.

A terv szerint jövő év márciusában írnák alá az első közvetítői megállapodásokat. Következő lépésként legkésőbb 2009 második negyedévében felállítanák az első kockázatitőke-alapokat, ezt követően pedig az alapkezelők megkezdhetik a befektetési lehetőségek vizsgálatát.

Azok a maximum ötéves múlttal és maximum 1,5 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számíthatnak erre a forrásra, amelyek jól átgondolt, ígéretes üzleti tervvel rendelkeznek, és vonzó, jól fejlődő iparágban működnek.
A befektetés egy 12 hónapos időszak alatt maximum 1,5 millió euró lehet, legfeljebb három egymást követő gazdasági évben.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).