Az állam megvenné a Dunaferrt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tárgyalásokat kezdeményezett a magyar kormány képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Dunaferr Zrt. megvásárlásáról, erről hivatalos megkeresést küldött az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosainak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).


A közlemény szerint a tárcavezető a kormány nevében Evgeny Tankhilevich vezérigazgató részére küldött levelében azt írta: „Magyarország Kormánya felhatalmazott arra, hogy a kormány részéről az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. megvásárlására irányuló tárgyalásokat a cég vezetésével haladéktalanul megkezdjem.” A levélben a nemzetgazdasági miniszter arra kéri a vállalat vezetőjét, hogy a tulajdonosokat tájékoztassa a magyar kormány vásárlási szándékáról.

A kormány hétfői döntése értelmében a nemzetgazdasági miniszter olyan megbeszéléseket kezdeményezhet, amelyek vételi ajánlaton keresztül az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. állami tulajdonba kerüléséhez vezethetnek. Ehhez a Dunaferr tulajdonosainak döntése után az előkészítő tárgyalások megindítására van szükség – írta az NGM.

A tárca közleménye emlékeztet: a Dunai Vasművet a magyar állam az akkori kormány döntése alapján 2004-ben privatizálta. A 444 millió forintos vételár mellett a vevők jelentős feltőkésítésre és beruházásra tettek ígéretet. A Dunaferrnél ezt követően 2007-ben és 2010-ben is tulajdonosváltásra került sor. Az NGM bízik a tárgyalások mielőbbi megkezdésében – olvasható a közleményben.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A tárcavezető a Facebook-oldalán szerdán közzétett bejegyzésében azt írta: „nem államosítunk, (…) most piaci alapon teszünk vételi ajánlatot, amit ha elfogadnak a tulajdonosok, akkor megállapodunk, a cég állami tulajdonba kerül, ha nem, megy tovább az élet. Dunaújváros ez utóbbi esetben is számíthat ránk!”

A cég augusztus 12-én jelentette be, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen létszámleépítést kezd az ISD Dunaferr Zrt.-nél, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkenti.

Az M1 esti Híradója tudósítása szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn bejelentette, hogy a kormány még a héten ajánlatot tesz a Dunaferr megvásárlására. A miniszter közölte: délelőtt tájékozódott, egyeztetett a Dunaferr vezetőségével, és ez alapján döntött már hétfőn a kormány.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy elhibázottnak tartják a Dunaferr 2004-es privatizációját. Hozzátette: az ár kérdése és a körülmények tisztázása nagyon fontos a kormány számára. Úgy fogalmazott: „ha van egy pozitív hozzáállás a mostani tulajdonosok részéről, akkor akár már az őszre, szeptember végére, október közepére meg lehet állapodni a legfontosabb kérdésekben”.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy ha nem fogadja el a tulajdonos az ajánlatot, akkor a kormány feladata segítséget nyújtani minden olyan embernek, akit elbocsátanak. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat például ügyfélszolgálatot nyit a cégnél.

Mezőközy András, a társaság szóvivője szerdán azt közölte, hogy az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét meglepte a magyar kormány hétfői délutáni vételi ajánlata, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be. Hozzátette: a cégvezetés és a miniszter közötti, hétfő délelőtti tárgyaláson nem volt téma az állam vásárlási szándéka. Jelezte: a kormány vételi ajánlatáról a tulajdonos fog dönteni.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

Borúlátóbbak a német cégvezetők

Romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe júliusban az elemzők által várt minimális javulás helyett.

2024. július 25.

Az első negyedévben a pénzforgalmi visszaélések értéke 9 milliárd forint volt

A pénzforgalmi visszaélések értéke tavaly 23 milliárd forint volt, míg idén az év első negyedévében az online csalások összege elérte a 9 milliárd forintot – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára az M1 aktuális csatornán. Augusztustól új jogszabály nehezíti a csalók dolgát.