Az autógyártás visszaállt a járvány előtti szintre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Júniusban az ipari termelés munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt, amelyen belül a legnagyobb súlyú járműgyártás alig 0,8 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól.

Júniusban az ipari termelés 22,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene 13,0 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 22,2, a csekély súlyú bányászaté 27,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett. 2019 júniusához viszonyítva a feldolgozóipar termelése 13,8 százalékkal, az energiaiparé 7,2 százalékkal nőtt.

Közel 70 százalékkal bővült a villamos berendezés gyártása

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal nőtt tavaly júniushoz mérve és alig 0,8 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,0 százalékkal nőtt és 23,6 százalékkal volt nagyobb a 2019. júniusinál. A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,7 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci (17,4 százalékos), mind a belföldi eladások (13,8 százalékos) növekedésének köszönhetően. A legnagyobb mértékben, 69,9 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt és ezzel 77,4 százalékkal múlta felül a két évvel korábbit.

Az előző havi kiugróan magas 60,2 százalékról 37,7 százalékosra lassult a növekedés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. Főként a belföldi eladások 56,6 százalékos emelkedése következtében, 3,4 százalékkal mérséklődött a külpiaci értékesítés.

Az előző havi csökkenés után a gyógyszergyártás 13,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

18,8 százalékkal nőtt a féléves ipari termelés

Az ipari export volumene 14,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 11,3, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 6,6 százalékkal bővült, a villamosberendezések exportja 58,8 százalékkal, a gyógyszereké 20,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 24,0 a feldolgozóiparé 27,6 százalékkal nőtt 2020 azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 13,6 százalékkal, a számítástechnikai gyártóké 37,6 százalékkal nőtt, a villamosberendezések belföldi értékesítése 44,8 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit.

A júniusban feladott új rendelések volumene 5,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál a belföldi rendelések 21,4 százalékos és az új export megrendelések 3,3 százalékos növekedése eredőjeként.

A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 8,8 százalékkal haladta meg a tavaly június végit a belföldi rendelések 1,4 százalékkal, az exportrendelések 9,3 százalékos növekedésének köszönhetően.

Az első fél évben az ipari termelés 18,8 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 20,0 százalékkal, a belföldi értékesítésé 13,3 százalékkal emelkedett.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 26.

Duna House: átalakul a legdrágább ingatlanok piaca

A prémium ingatlanok szegmensében is elkezdődött a piaci átrendeződés: míg a fővárosban és az agglomerációban csökkent a külföldi befektetők aránya, a balatoni luxusingatlanok még mindig vonzóak a határon túli vásárlók körében a Duna House elemzése szerint.

2022. szeptember 26.

GKI: tíz éve volt pesszimistább a lakosság

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az elmúlt hónapokban a vállalatok és az emberek egyaránt egyre drámaibbnak látták; szeptemberben a fogyasztók körében ez tovább erősödött, az üzleti szférában azonban – az ipar kivételével – javult a hangulat.

2022. szeptember 23.

Az MNB 89 millió forintra bírságolta az OTP csoportot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatát követően 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését – közölte a jegybank.