Az autógyártás visszaállt a járvány előtti szintre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Júniusban az ipari termelés munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt, amelyen belül a legnagyobb súlyú járműgyártás alig 0,8 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól.

Júniusban az ipari termelés 22,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene 13,0 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 22,2, a csekély súlyú bányászaté 27,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett. 2019 júniusához viszonyítva a feldolgozóipar termelése 13,8 százalékkal, az energiaiparé 7,2 százalékkal nőtt.

Közel 70 százalékkal bővült a villamos berendezés gyártása

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal nőtt tavaly júniushoz mérve és alig 0,8 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

ipari

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,0 százalékkal nőtt és 23,6 százalékkal volt nagyobb a 2019. júniusinál. A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,7 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci (17,4 százalékos), mind a belföldi eladások (13,8 százalékos) növekedésének köszönhetően. A legnagyobb mértékben, 69,9 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt és ezzel 77,4 százalékkal múlta felül a két évvel korábbit.

Az előző havi kiugróan magas 60,2 százalékról 37,7 százalékosra lassult a növekedés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. Főként a belföldi eladások 56,6 százalékos emelkedése következtében, 3,4 százalékkal mérséklődött a külpiaci értékesítés.

Az előző havi csökkenés után a gyógyszergyártás 13,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

18,8 százalékkal nőtt a féléves ipari termelés

Az ipari export volumene 14,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 11,3, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 6,6 százalékkal bővült, a villamosberendezések exportja 58,8 százalékkal, a gyógyszereké 20,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 24,0 a feldolgozóiparé 27,6 százalékkal nőtt 2020 azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 13,6 százalékkal, a számítástechnikai gyártóké 37,6 százalékkal nőtt, a villamosberendezések belföldi értékesítése 44,8 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit.

A júniusban feladott új rendelések volumene 5,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál a belföldi rendelések 21,4 százalékos és az új export megrendelések 3,3 százalékos növekedése eredőjeként.

ipari

A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 8,8 százalékkal haladta meg a tavaly június végit a belföldi rendelések 1,4 százalékkal, az exportrendelések 9,3 százalékos növekedésének köszönhetően.

Az első fél évben az ipari termelés 18,8 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 20,0 százalékkal, a belföldi értékesítésé 13,3 százalékkal emelkedett.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Több mint száz adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket – közölte az MTÜ pénteken.

2023. december 1.

Idén csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés

Az utóbbi időben elszaporodtak azok az adathalász támadások, amik az online piactereken hirdetőket veszik célba, idén már csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez.

2023. december 1.

Lassuló növekedést mutat a novemberi beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).