Az egészségünkért aggódunk – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2017. május 26.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.


Leginkább az egészségi állapotuk miatt aggódnak a magyarok: egynegyedük főleg ettől, pontosabban ennek esetleges romlásától tart a következő fél évre előre tekintve – derül ki a Nielsen nemzetközi felméréséből. A második helyen nálunk az adósság miatti, a harmadikon pedig a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos félelmek végeztek.

 

A tavalyi utolsó negyedévben, 63 ország 30 ezer fogyasztóját szondázó, az internet-használók kora és neme szempontjából reprezentatív mintán végzett online kutatás szerint az európai átlagpolgárt a magyartól részben eltérő félelmek foglalkoztatják. A munkahelyi biztonság ugyan e tágabb körben is bronzérmes (19 százalékkal), de Európában egyfelől a terrorizmustól, másfelől a gazdasági helyzet romlásától tartanak leginkább az emberek: mindkettőt 21 százaléknyian jelölték meg első vagy második számú aggodalmat kiváltó okként. Az egészségi állapotot csak ezeket követően, a negyedik helyen említették, 18 százaléknyian. Nálunk a top 5-be befért a bevándorlás is, holtversenyben az iskolai oktatással.

Az aggodalmakra a Nielsen a fogyasztói bizalom felmérése kapcsán kérdezett rá. Az európai régió vizsgált országainak zömében (34 országból 25-nél) javult a bizalom a tavalyi utolsó negyedévben; a kontinens átlagában is szerény emelkedést, 81 pontos indexet mértek. Magyarország 64 pontos értéke a harmadik negyedévi eredménynek felel meg. Közvetlen térségünkben a javuló Csehország a listavezető 103 ponttal; Lengyelország enyhe csökkenéssel 88 pontig csúszott vissza, Szlovákia pedig minimális javulással 82 ponton állt.

A bizalmi index három kérdése közül a magyarok legoptimistábban személyes pénzügyi kilátásaikról vélekednek: egynegyedük gondolja ezt kitűnőnek vagy legalább jónak. A következő egy év munkahelyi perspektíváit 18 százalék látja pozitívan. Ami a vásárlási kedvet illeti, a magyar válaszadók 19 százaléka szerint a következő 12 hónap jónak vagy kiválónak ígérkezik a szükséges dolgok beszerzésére. A kedv lanyhulására utal, hogy ez 4 százalékkal gyengébb eredmény a harmadik negyedévinél.

Globálisan a fogyasztói bizalom 101 ponton állt az utolsó negyedévben, három ponttal magasabban, mint 2016. első három hónapjában.


Kapcsolódó cikkek:


Négybillió dollár fölött a csúcsmárkák
2018. augusztus 17.

Százmilliárd dollárnál is nagyobb márkaértéket kellett felmutatni annak a cégnek, amelyik az idén be akart kerülni a világ 10 legértékesebb brandje közé. Az amerikaiak által dominált TOP 5-be berobbant egy kínai márka is. Az InfoTandem infografikája.

Drágul a gázolaj
2018. augusztus 15.

A Mol Nyrt. emeli bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik.

Rekordbővülést ért el a lízingpiac
2018. augusztus 13.

Az új finanszírozások összege elérte a 329 milliárd forintot, ami sokéves csúcsnak számít, és 18 százalékos növekedést jelent éves szinten - közölte a Magyar Lízingszövetség.

Vágtat az ipar
2018. augusztus 13.

Júniusban az ipari termelés 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi alig 0,4 százalékos emelkedés után.