Bajnai: nem hagytunk veszni uniós pénzt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország kifizette az első Nemzeti Fejlesztési Tervben rendelkezésre álló 670 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrást, így a kifizetési arány közel száz százalékos, ami kimagasló teljesítmény az EU-ban – mondta Bajnai Gordon gazdasági miniszter.

A legfrissebb adatok szerint Magyarország kifizette az első Nemzeti Fejlesztési Tervben rendelkezésre állt 670 milliárd forint fejlesztési forrás 99,6 százalékát. Az uniós szabályok szerint 2008. december 31-éig lehet erre a fejlesztési időszakra szólóan számlákat befogadni, így várható, hogy a kifizetés csaknem 100 százalékos lesz – közölte Bajnai Gordon gazdaásgi miniszter.

Bajnai szerint Magyarország joggal lehet büszke erre az eredményére, hiszen a legjobban teljesítő uniós tagországokban sem szokott a kifizetési arány 80 százalék fölé emelkedni.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtása is gyors ütemben folyik. A 2007-2013. évi hét évre szóló keret 55 százaléka pályázati úton, vagy kiemelt projektként elérhetővé vált. A teljes hétéves keret 25 százalékáról már támogatói döntés született, és 16 százalékát már leszerződték. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben eddig meghozott több mint 7800 támogatói döntés, illetve az 5000-et meghaladó megkötött szerződés azt jelzi, hogy Magyarországon érdemben elindultak a fejlesztések – mondta a gazdaságfejlesztésért felelős kormánytag.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Eljárást indított a GVH az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, a vállalkozás nem kellő gondossággal kialakított kommunikációjára hivatkozva – közölte a hatóság. Az ALDI jelezte, együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

2024. július 18.

NGM: a SZÉP-kártya továbbra is a belföldi turizmus motorja

Tovább erősödik a SZÉP-kártya népszerűsége, ezt mutatja, hogy 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).