Csaknem hatmilliárd forinttal segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank


Újabb zöld jelzáloglevél-sorozat kibocsátását kezdte meg március 11-én az MBH Jelzálogbank. A 2029. november 22. lejáratú, fix, 7 százalékos kamatozású jelzáloglevél első részletének (MZJ29NF1) értékesítése jelentős túlkereslet mellett zajlott: a hatmilliárd forint felajánlott mennyiség mellett meghirdetett aukció keretében a tőkepiaci szereplők összesen csaknem 14 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből a hozam- és felárszinteket figyelembe véve a bank végül 5,9 milliárd forintot hagyott jóvá. Ez volt az év első jelentős jelzáloglevél-kibocsátása a hazai tőkepiacon.

„A most tapasztalt komoly érdeklődés is bizonyítja, hogy a jelzáloglevelek változatlanul az egyik legbiztosabbnak tekintett befektetési lehetőséget jelenthetik, a tőkepiaci szereplők pedig egyre inkább felismerik az ESG-szempontok, a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás mérséklésének jelentőségét” – emelte ki Dr. Nagy Gyula, az  MBH Jelzálogbank vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az egyik legstabilabb tőkepiaci szereplőként és rendszeres jelzáloglevél-kibocsátóként a hitelintézet a jövőben is nagy hangsúlyt kíván fektetni a zöld jelzáloglevelek forgalomba hozataláraés hosszabb távon stratégiai célja a fix kamatozású, hosszabb lejáratú forrásbevonás.

Az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank 2021 óta bocsát ki zöld jelzálogleveleket, a bevételből pedig kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozza, ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás mérsékléséhez. A hitelintézet 2023-ban nyolc nyilvános aukciót tartott, ezek keretében összesen 74,8 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, amelyből 20,5 milliárd forint értékű volt zöld jelzáloglevél.

„Az MBH Jelzálogbank üzleti és kibocsátási stratégiájának változatlanul meghatározó eleme a zöld jelzálogleveleken keresztüli forrásszerzés. Ennek jegyében nagy hangsúlyt fektetünk a Zöld Jelzáloglevél Keretrendszerünk rendszeres felülvizsgálatára. Február végén publikáltuk jelenleg érvényes keretrendszerünket, a külső Minősítési Szakvéleményt (SPO), valamint a zöld jelzáloglevelekhez kapcsolódó hatásvizsgálati jelentést is” – mondta Tóth Illés, az MBH Jelzálogbank vezérigazgató-helyetteseHozzáfűzte, hogy a hitelintézet a keretrendszer felülvizsgálata során többek közt összhangba hozta a zöld ingatlanokra vonatkozó elfogadhatósági kritériumrendszert a 2023. november 1-je utáni jogszabályi környezettel.

Forrás: MBH Jelzálogbank Nyrt.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

MNB: lényegesen javult a bankrendszer digitális felkészültsége

Az utóbbi évek során lényegesen javult a magyar bankrendszer digitális felkészültsége, a következő időszakban a biztosítási és a tőkepiaci szektornak is föl kell zárkóznia – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációért és fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a jegybank fintech és digitalizációs jelentésének bemutatóján.

2024. július 24.

Bérlés vagy lakásvásárlás?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után időnként felmerül a lakásvásárlás kérdése; az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.