Költségvetési csalással vádolják a volt T-Systems vezért


Több mint 100 millió forintos vagyonelkobzás és öt év börtön várhat Kaszás Zoltánra.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével és vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a győri ügyészség Kaszás Zoltánt, a T-Systems Magyarország volt vezérigazgatóját a győri ügyészség – számolt be róla a 444. A lap szerint 100 960 356 forint értékű vagyonelkobzás és öt év börtön vár Kaszásra, ha elítélik.

Kaszás 2015-től 2020-ig dolgozott a T-Systemsnél, 2017-től vezérigazgatóként. A vád szerint Fuzik Zsoltnak, a BKV technikai igazgatójának a vezetésével működő számlagyárral működött együtt Kaszás, többszörösen túlárazott szerződéseket kötve a Fuzik köréhez tartozó SYS IT Services Kft.-vel és további alvállalkozókkal.

444 emlékeztet, hogy Fuzik alkut kötött az ügyészséggel, amiért cserébe mindössze 4 év börtönbüntetést kapott. Érdekesség, hogy csak szocialista politikusokra tett terhelő vallomást (Molnár Zsoltra, Horváth Csabára, Tóth Csabára és Baja Ferencre), noha a vádhoz kapcsolódó szerződéseket még 2019 nyarán kötötte a BKV a SYS IT, amikor még Tarlós István és a fideszes közgyűlési többség irányította a fővárost.

A lap szerint az is említésre méltó, hogy az ügyészség a SYS IT-nak csak a T-Systemsszel kötött szerződéseit vizsgálta, miközben a cég másik alvállalkozója a kormányközeli 4iG volt.

Frissítés: Kaszás levélben reagált a 444 cikkére, a portálnak küldött levélben tagadta, hogy elkövette volna a vádban megfogalmazott bűncselekményeket, a NAV által közölt gyanúsítással szemben pedig panasszal élt.

Forrás: https://hvg.hu/kkv/20240308_kaszas-zoltan-fuzik-zsolt-t-systems-sys-it


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.