Deloitte: erősödhet a startupok befektetői piaca


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Brexit csorbította a befektetői bizalmat, a megingás győztesei a startupok lettek – derül ki a Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felméréséből. 


A Deloitte 2003 márciusa óta évente kétszer készíti el a felmérést a közép-európai országokban (Észtországban, Litvániában, Lettországban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Moldovában, Bulgáriában, Macedóniában, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia és Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban, valamint Albániában) tevékenykedő kockázati tőke befektetőkhöz eljuttatott kérdőívek útján.

A nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint a júniusi Brexit-népszavazás némiképp negatív hatással volt az EU tőkepiacára és a közép-európai befektetők bizalmára, a bizalmi index az áprilisi 124 pont után szeptemberben 109 ponton állt. Az index azonban még így is jócskán felülmúlta az egy évvel korábban regisztrált 92 pontot.

A Deloitte szerint egyelőre csak becsülni lehet, hogy milyen gazdasági folyamatokat indíthat el a szavazás. Azóta Nyugat-Európában, és főleg az Egyesült Királyságban lassult le a befektetői tevékenység. A régió rugalmasságát és kitartását mutatja, hogy a bizalmi index nem esett drasztikusabban. 

Jelenleg csupán a válaszadók 7 százaléka várja, hogy a nemzetközi kihatások a következő fél évben pozitív irányba változnak, míg tavasszal ez az arány 24 százalék volt. A helyzet további romlását a megkérdezettek mintegy egyharmada várja. A válaszadók csaknem kétharmada ennek megfelelően a régió gazdaságainak mielőbbi stabilizálását sürgetné. 

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere a közleményben kiemeli: a befektetők a közép-európai gazdasági várakozások enyhe hanyatlása ellenére továbbra is nagyon jónak tartják a vállalatok hitelelérési lehetőségeit. A tavalyi 70 százalék után idén már 83 százalékuk nem vár változást a hitelekhez való hozzáférés terén, ami várhatóan serkenteni fogja az üzleti aktivitást. 

A szakértő szerint ezt az is alátámasztja, hogy a következő fél évben már a megkérdezettek 20 százaléka várja a tranzakciók méretének növekedését, és a válaszadók 70 százaléka kíván új ügyletekre koncentrálni. A szakértő szerint e két mutató kedvezőbb, mint volt 2004 és 2007 között, a befektetői kedv “aranykorában”. Közép-Európa a 2016 harmadik negyedévére becsült 2,9 százalékos növekedéssel továbbra is a kontinens legerősebb régiójának számít. 

A válaszadók az új befektetési terepeket illetően – a bizonytalan gazdasági környezettel összhangban – inkább “biztosra mennek”, és a piacvezetőket célozzák meg (a tavalyi 51 százalékkal szemben idén már a megkérdezettek 67 százaléka). A feltörekvő középvállalatok iránti érdeklődés csaknem a felére, 43-ról 20 százalékra esett vissza, ezzel egy időben vonzóbbá váltak a startupok. 

A startupok most minden korábbinál magasabb arányban jelennek meg, immár a válaszadók 13 százaléka tekinti őket a leginkább versenyképes szegmensnek. A felmérés első tíz évében alig kerültek a képbe, de a számos sikertörténet a vállalkozókat és befektetőket is egyaránt arra ösztönözte, hogy a piacnak erre az igen fontos szegmensére is felfigyeljenek – hangsúlyozta Seres Béla.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Eltörölné a kamatstopot a Bankszövetség

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása – közölte a szervezet az éves testületi ülését követően.

2022. május 20.

Gyengélkedik a söripar

Az első négy hónapban az öt legnagyobb magyarországi sörgyártó termelése 1,6 millió hektoliter volt, belföldi értékesítésük pedig 1,7 millió hektoliter, előbbi 8 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal alacsonyabb a 2019. azonos időszakinál – mondta el az MTI kérdésére Kántor Sándor, az idén 30 éves Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója. Az első négy hónapban a hordós sör forgalma, ami jó indikátora a szállodaipar-vendéglátás (HORECA) szektor teljesítményének, mindössze 77 százaléka volt a pandémia előttinek – jegyezte meg.

2022. május 20.

Átalakul az internetes szolgáltatási piac

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre – derül ki a főként internetes élmény-szolgáltatásokat kínáló Bónusz Brigád és az az e-kereskedelem kutatására szakosodott GKID közös felmérésből.